Szijjártó a schengeni határokért aggódik

2015 október 19., hétfő 13:22
108

A magyar külügyi és külgazdasági miniszter a Magyar Európai Üzleti Tanács rendezvényének vendége volt, és arról beszélt, hogy ha az Európai Unió képtelen megvédeni külső határait, annak beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek. Az esemény apropója az volt, hogy a tanács bemutatta az Erősebb Magyarországért egy erősebb Európában címen kiadott idei országjelentését. Szijjártó megragadta az alkalmat és részletesen beszélt a magyar kül- és gazdaságpolitika fontos kérdéseiről.  

  • Az EU számára minden idők legsúlyosabb kihívását jelenti a bevándorlási hullám egy modernkori népvándorlás, amelynek kimeríthetetlen tartalékai vannak.
  • Ha Európa nem tudja visszaszerezni azt a képességét, hogy a külső határait megvédje, legalább is kontroll alatt tartsa, akkor előbb-utóbb felmerül a kérdés, fenntartható-e a schengeni zóna. Erről őszintén kell beszélni! 
  • az Európai Unió a világ lakosságának 7-8 százalékát teszi ki, a világ gazdasági teljesítményének 15-16 százalékát adja, közben viszont a világ  jóléti kiadásainak 50 százalékát osztja ki. Ez hosszútávon nehezen fenntartható rendszer.
  • Ezen kívül Szijjártó a térség energiabiztonságáról beszélt hosszasan. Szerinte ez még nincs megoldva, miutná a Déli Áramlatot "európai barátaink ellehetetlenítették", viszont pozitív fejlemény, hogy a szentpétervári gazdasági fórumon a Gazprom, az Eon, az OMV és a Shell várhatóan megállapodást írnak alá az Északi Áramlat 2 megépítéséről. 
  • Ezért aztán a paksi atomerőmű bővítése fontosabb, mint valaha..

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt