Szijjártó a schengeni határokért aggódik

POLITIKA
2015 október 19., 13:22
comments 108

A magyar külügyi és külgazdasági miniszter a Magyar Európai Üzleti Tanács rendezvényének vendége volt, és arról beszélt, hogy ha az Európai Unió képtelen megvédeni külső határait, annak beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek. 



Az esemény apropója az volt, hogy a tanács bemutatta az Erősebb Magyarországért egy erősebb Európában címen kiadott idei országjelentését. Szijjártó megragadta az alkalmat és részletesen beszélt a magyar kül- és gazdaságpolitika fontos kérdéseiről.  

  • Az EU számára minden idők legsúlyosabb kihívását jelenti a bevándorlási hullám egy modernkori népvándorlás, amelynek kimeríthetetlen tartalékai vannak.
  • Ha Európa nem tudja visszaszerezni azt a képességét, hogy a külső határait megvédje, legalább is kontroll alatt tartsa, akkor előbb-utóbb felmerül a kérdés, fenntartható-e a schengeni zóna. Erről őszintén kell beszélni! 
  • az Európai Unió a világ lakosságának 7-8 százalékát teszi ki, a világ gazdasági teljesítményének 15-16 százalékát adja, közben viszont a világ  jóléti kiadásainak 50 százalékát osztja ki. Ez hosszútávon nehezen fenntartható rendszer.
  • Ezen kívül Szijjártó a térség energiabiztonságáról beszélt hosszasan. Szerinte ez még nincs megoldva, miutná a Déli Áramlatot "európai barátaink ellehetetlenítették", viszont pozitív fejlemény, hogy a szentpétervári gazdasági fórumon a Gazprom, az Eon, az OMV és a Shell várhatóan megállapodást írnak alá az Északi Áramlat 2 megépítéséről. 
  • Ezért aztán a paksi atomerőmű bővítése fontosabb, mint valaha..

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.