Szlovákiai menekülttáborba látogatott az ENSZ-főtitkár

Ban Ki Mun hétfő késő délután, Robert Kalinák szlovák és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterek kíséretében látogatást tett az augusztusban újranyitott bősi menekülttáborban. A magyar-szlovák határ közelében lévő településen, jelenleg, mintegy ötszáz - korábban Ausztriában menekültstátuszért folyamodott menedékkérő tartózkodik, egy Pozsony és Bécs között nyáron kötött megállapodás alapján.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Johanna Mikl-Leitner osztrák és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter társaságában (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Az ENSZ-főtitkár és a két belügyminiszter a menekülttáborban először az ott ideiglenesen elhelyezett menedékkérőkkel találkozott. Ban Ki Mun újságíróknak nyilatkozva a migránsválságot a globális szolidaritás válságának nevezte, és ezzel összefüggésben értékelte az osztrák és a szlovák fél között a menedékkérők ideiglenes elhelyezéséről kötött megállapodást, amit az együttműködés követendő példájaként említett.

Robert Kalinák a menedékkérők ideiglenes elhelyezését a szolidaritás olyan megnyilvánulásának nevezte, amely már bizonyította működőképességét. Hasonlóképpen vélekedett Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is, hangsúlyozta: a jövőben fontos lenne, hogy a migránsválság tranzit országai hasonló felajánlásokat tegyenek a rászoruló célországoknak. (MTI)