Máris megfúrták az ENSZ úttörő kezdeményezését a kábítószerfogyasztás dekriminalizációjára

külföld
2015 október 20., 09:14
comments 446

Richard Branson, a Virgint alapító milliárdos október 19-én kiszivárogtatta az ENSZ drogügyi szerve, az UNODC egyik tervezetét. A tervezetben az UNODC HIV/AIDS csoportját vezető Monica Beg készített elő javaslatot arról, hogy

világszerte dekriminalizálják a kábítószerbirtoklást és a személyes kábítószerhasználatot.

Branson azért szivárogtatta ki a tervezetet, mert attól tartott, hogy ha a tervezet titokban marad, akkor az ENSZ kihátrálhat a dologból. Branson egyszerre tévedett és lett igaza:

  • abban tévedett, hogy a kiszivárogtatással, a nyilvánosság erejével megakadályozhatja a tervezet elkaszálását;
  • abban viszont nagyon is igaza lett, hogy az ENSZ megrettenhet saját bátorságától és attól, hogy végre egy észszerű drogpolitikai javaslatot kényszerítsen rá a világ értelmetlen drogpolitikára dollármilliárdokat költő kormányaira.

A BBC legfrissebb értesülései szerint az UNODC tényleg megrettent, és "legalább egy tagállam nyomására" visszavonta Beg tervezetét.

A BBC-nek nyilatkozó ENSZ-es források szerint Beg tervezetét az UNDOC sosem szentesítette politikaként - amiről amúgy szó sem volt, a kiszivárogtató Branson sem állított ilyet, sőt.

Az UNODC egyik meg nem nevezett vezetője azzal hárított tovább, hogy Beg csak középrangú munkatársa a szervezetnek, aki csak saját szakmai véleményét írta le a tervezetben. A világ kormányainak drogpolitikájában pedig az ilyen szakmaiságnak nem nagyon van helye:

az uralkodó elképzelés szerint a kábítószer ellen háborút kell folytatni,

járjon az bármekkora értelmetlen áldozatokkal és kelljen rá elkölteni bármennyi pénzt minden látható eredmény nélkül.

Beg amúgy egyáltalán nincs egyedül szakmai álláspontjával:

véleményét, hogy elhibázott a kábítószert birtoklókat és használókat büntetni, az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO és az AIDS ellen küzdő UNAIDS is osztja.

A két világszervezet szerint a kábítószerfogyasztás kriminalizációja emberi jogi aggályokat is felvet - lényegében áldozat nélküli bűncselekményről van szó, egyéni választásukban akadályozzák meg büntetőjogi eszközökkel az embereket -, az egészségügyi hatásai pedig egyenesen katasztrofálisak az ilyen politikának:

fertőző betegségek sora terjed az intravénás droghasználók között,

pedig ez ellen könnyű lenne védekezni például tűcsereprogramokkal, csakhogy ezeket elég nehézkéssé teszi, ha amúgy a fogyasztó joggal tarthat attól, hogy letartóztatják. (Via BBC. Címlapkép: A panamai hadsereg rajtaüt pár tő növényen. Xinhua/Mauricio Valenzuela.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.