A marihuána nem veszélytelen

2015 október 21., szerda 18:26
263

Harvard Medical Schoolban működő McLean Kórház függőségszakértő pszichiátere, Kevin Hill, a Marijuana: The Unbiased Truth about the World’s Most Popular Weed című könyv szerzője válaszolt kérdésekre a Redditen.

A Quartz ebből gyűjtötte ki a lényeget, aminek a legfontosabb része az, hogy:

 • A legtöbben, akik marihuánát használnak, nem lesznek függők: a felnőttek 9, a fiatalok 17 százaléka válik csak függővé.
 • A marihuánafüggőség egyszerre lelki és fizikai. Azok, akik nagyon szeretik használni, túlzásba vihetik az élet más, fontos területeinek a rovására, és arra hivatkozhatnak, hogy kulcsfontosságú szer nekik a stressz kezelésére.
 • A fizikai függőség azoknál alakulhat ki, akik naponta többször szívnak, az elvonási tünet lehet a szorongás, az ingerlékenység és az alvászavar. Emiatt a füves nagyobb valószínűséggel folytathatja a szívást.
 • Viszont fontos, hogy ezek az elvonási tünetek nem életveszélyesek, míg az alkohol megvonása végzetes rohamokat is okozhat.
 • Míg a marihuána növeli a valószínűségét légúti fertőzéseknek, mint a hörghurut, egyelőre nincsenek olyan hosszú távú tanulmányok, amik alapján rákot okozna.
 • A marihuána nem olyan veszélyes, mint az alkohol, ami pedig valószínűleg nem olyan veszélyes, mint az ópiátok.
 • Ettől még a marihuána nem veszélytelen. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy a korai, rendszeres marihuánafogyasztás rossz ötlet, főleg 25 alatt, amikor az agy még fejlődik.
 • Jelentős negatív hatással lehet a hosszú távú használata: kognitív nehézséget, növekvő szorongást, súlyosbodó depressziót okozhat, és egyre nagyobb valószínűsége lehet tőle a pszichotikus zavarok elmélyülésének (de nem okozza ezeket).

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt