Szijjártó Péter szerint Oroszország nélkül nem lehet megoldani a menekültválságot

politika
2015 október 21., 11:29
comments 101

Megállapodásra van szükség a transzatlanti közösség és Oroszország között, ez kell a szíriai háború lezárásához és a bevándorlási válság megoldásához - mondta Szijjártó Péter moszkvai tárgyalásairól beszámolva szerdán az MTI-nek.

photo_camera MTI/EPA/Szergej Csirikov

A külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov között folytatott több mint kétórás tárgyalásának fő témája a bevándorlási válság és a szíriai helyzet volt.

Szijjártó szerint most, hogy az Európai Unió történetének legsúlyosabb kihívását éli át a bevándorlási hullám miatt,

"végre fel kellene ismernünk és be kellene látnunk, hogy az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés nélkül nincs megoldás a bevándorlási válságra".

"Amerikai-orosz megállapodás nélkül, transzatlanti-orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a szíriai háborúra, ezáltal nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem" - mondta Szijjártó. Szerinte minél lassabban rendezik ezt a kérdést, annál több bevándorló érkezik Európába, annál nagyobb lesz a bevándorlási nyomás. 

Magyarország ezért üdvözli, hogy pénteken Bécsben egyeztet az amerikai, orosz, szaúdi és török külügyminiszter, és ettől a találkozótól azt várja, hogy az álláspontok közelednek egymáshoz, és előkészíthetnek egy olyan megállapodást, amelynek eredményeként "a szíriai háború lezárása már rövidtávon is valósággá válik".

Szijjártó és Lavrov egyetértettek abban is, hogy ebben a helyzetben kifejezetten szükség van a keresztény értékek védelmére és megerősítésére Európában, valamint a Közel-Keleten, mert

"ha valaki nem tiszteli a saját értékeit, akkor mások értékeit sem fogja tudni tisztelni."

A magyar külögyminiszter Moszkvában tanácskozott Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszterrel is, aki a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöki posztját tölti be.

A megbeszélésen arról állapodtak meg, hogy "nem dramatizáljuk túl a kereskedelmi forgalom radikális csökkenését", mivel ez nem a két országon, hanem a globális politikai helyzeten múlik

A két miniszter egyetértett abban, hogy Közép-Európa energiaellátása fontos kérdés, amely még nincs rendezve, 

ezért keresni kell azokat a közös megoldásokat, amelyek a források és útvonalak diverzifikációjával biztosítják a régió gázellátását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.