Epilepsziás rohamokat váltott ki a sudoku

tudomány
2015 október 24., 06:19
comments 73
photo_camera Kép: Wikipedia

Különleges esetről számoltak be a Müncheni Egyetem orvosai.

Egy 25 éves férfi lavina alá került került síelés közben, emiatt 15 percig nem jutott oxigénhez az agya. A baleset után a szájában és a lábában lévő izmok is hirtelen rángásokat kezdtek produkálni, amikor beszélt, vagy sétált. De önmagában ez még nem keltette volna fel az orvosok figyelmét.

Amikor viszont nem sokkal később nekiült sudokut játszani, epilepsziásroham-jellegű tünetetek jelentkeztek. Először a bal karja kezdett rángatózni. Amikor viszont abbahagyta a játékot, a tünetek is elmúltak. Hasonló tünetetei voltak, amikor számokat kellett növekvő sorrendbe állítania, de akkor például nem, ha olvasott, írt, vagy egyszerűen csak számolt.

Egy orvoscsoport MRI-vel vizsgálta meg az agyát, miközben sudokut játszott, és szokatlanul magas aktivitást tapasztaltak agyának azon részén, ami a térlátást is működteti.

Külső ingerek tudnak ugyan kiváltani epilepsziás rohamokat, de ez inkább olyan erős ingerek esetében jellemző, mint a villódzó fények. A sudoku által kiváltott roham sokkal ritkább. Igaz, volt már ennél extrémebb eset is:

2008-ban egy New York-i orvoscsoport arról számolt be, hogy egy nő mindig rohamokat kap, ha meghallja Sean Paul Temperature című számát.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.