Ferenc pápa: Az egyház nem hagyja magukra a menekülteket

A társadalom szélére szorultak egyház általi befogadására szólította fel Ferenc pápa a püspököket a családról szóló szinódust lezáró vasárnapi miséjében. Szólt az „Európa útjain menetelő” menekültekről is.

Az egyházfő a Bartimeus vak koldus Jézus általi meggyógyításáról szóló evangéliumi rész példáján kijelentette, hogy „az isteni gondviselés járható utat, vigasztalást nyújt a vaknak és a sántának”. Jézus „közvetlenül, de tiszteletteljesen szól Bartimeushoz, ami jelzi, hogy megérti, mire van szükségünk” – mondta.

Amint Jézus a tanítványait is kérte erre, úgy érvényes ez ma a papságra, hogy legyenek együttérzők, „irgalmasok” az emberekkel, és mint Jézus tette, beszéljenek velük egyenrangú félként. „Az irgalmasság idejét éljük” – mondta Ferenc pápa.

A Szent Péter bazilikában bemutatott mise lezárta az október 4-től tartó rendes püspöki szinódust. A pápával a bazilika főoltáránál koncelebráló püspökök között volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a szinódus főrelátora is.

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa azt mondta: a 3 hetes püspöki szinódus munkája intenzív és fáradságos volt, de „biztosan sok gyümölcsöt hoz”. Mint mondta, a szinódus kifejezés „közös utat” jelent, és a szinódussal az egyház valóban „úton van”, vagyis együtt akar haladni a világ családjaival. Ferenc pápa szerint ez nem a szegények és a hátrányos helyzetűek kizárását, hanem a befogadásukat jelenti.

Felidézte az Európa útjain menetelő menekültek látványát, amit korunk drámai valóságának nevezett. Szenvedő, saját földjükről kiszakított családokról van szó, olyan emberekről, akik méltóságot, békét keresnek, és „az egyház nem hagyja magukra őket” – mondta Ferenc pápa.

A rendes püspöki szinódus tanácskozása a péntek este közölt zárójelentéssel ért véget, aminek pontjait a püspökök egyenként, kétharmados többséggel szavazták meg. (MTI)