Már 128 halálos áldozata van az afganisztáni központú földrengésnek

baleset
2015 október 26., 13:06
comments 8

Száz fölé emelkedett az afganisztáni központú földrengés halálos áldozatainak száma, a sérülteké 800-ra tehető.

A legfrissebb adatok szerint a 7,7-es erősségű földrengés 128 halálos áldozatot követelt. Bár a rengésnek Afganisztánban, Kabultól 254 kilométerre északkeletre volt az epicentruma, a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett. Ott legalább 94-en haltak meg, míg Afganisztánban 33-an. Indiában az egyik áldozat, egy 80 éves asszony szívrohamot kapott a rengés okozta izgalomtól.

Az áldozatok száma félő, hogy jóval magasabb is lehet, mert nagyon nehéz adatokhoz jutniuk a hatóságoknak, ugyanis a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés.

Az afganisztáni halálos áldozatok közül 12 iskolás lány, akikkel valójában nem a földrengés, hanem a miatta kitört pánik végzett Talokánban. A tartományi katasztrófavédelem szerint a lányokat agyontaposta az iskolából kimenekülő tömeg. A tömeghisztériában 35-en megsérültek, őket kórházban ápolják.

Az afganisztáni rengést nemcsak Kabulban, hanem India és Pakisztán fővárosaiban (Újdelhiben és Iszlámábádban) is érezték. Iszlámábádban a házak falai inogtak, és az emberek félelmükben az utcára futottak, miközben Korán-verseket mormoltak – írja az AP. Újdelhiben egy percig tartott rengés, ami ott is megremegtette a házak falait.

Az indiai meteorológiai intézet igazgatója szerint a helyi idő szerint kora délután (közép-európai idő szerint délelőtt fél 11-kor) bekövetkezett rengés középpontja a Hindukus hegység alatt volt. Az indiai intézet és a pakisztáni társintézet is azt közölte, hogy a rengés erőssége 7,7-es volt.

A katasztrófa szinte napra pontosan fél évvel azután történt, hogy Nepál idén április 25-én történelme legsúlyosabb földrengését szenvedte el. A májusi utórengés áldozataival együtt a halottak száma elérte a 9 ezret, és 900 ezer otthon semmisült meg vagy károsodott súlyosan. 

10 éve (2005. október 8-án) Pakisztánban volt rendkívül pusztító földrengés. Abban 75 ezer ember vesztette életét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.