Az EP az ingyenroaming hamis igéretéért beáldozta a netsemlegességet

gazdaság
2015 október 27., 18:56
comments 250

3:1 arányban, vagyis elsöprő többséggel fogadta el az Európai Parlament a világ legolvasóriasztóbb nevű fontos törvényét, a netsemlegességről szóló új európai szabályozást.

Hurrá,

illetve

elmennek ezek a büdös picsába!

A következő napokban az európai politikusok mindent elkövetnek majd azért, hogy a javaslat egyetlen, részben értelmes pontját hangsúlyozva sikernek próbálják majd beállítani a történteket:

a most elfogadott szabályok alapján komoly esély nyílt rá, hogy 2017 közepétől _talán_ eltöröljék az adatroamingot Európában.

A talánt nem véletlenül emeltem ki, mert a most elfogadott szabályozás csak az elvi lehetőségét teremti meg ennek, az, hogy 2017 közepén tényleg eltöröljék a teljesen idejét múlt előfizetőszopatást, ahhoz még ki kell dolgozni a keretszabályokat is.

Arról nem is beszélve, hogy

természetesen lófasz lesz, nem ingyenroaming,

mert a szabályok szerint a szolgáltatók fair use-t írhatnak elő, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy forgalmi korlátokat azért szabhatnak.

Mégis, ez volt az az aspektusa a javaslatnak, amivel a Bizottságnak sikerült átvernie az egészet az EP-n, azt hazudván, hogy ha most a telkócégeknek borzalmas engedményeket adó szöveget nem szavazzák meg, az "hónapokkal, akár évekkel is" visszavethette volna a javaslat elfogadását, mert akkor a módosított szöveget újra kellene tárgyalni. Erre amúgy az európai szabályok szerint hat hét áll rendelkezésre.

De az EU nagyon el akarja törölni az adatroamingot, vagy legalábbis nagyon szeretné ennek a látszatát kelteni, mert ezt már 2015 végére megígérték, és mert amúgy is szükség volna egy összeurópai szinten népszerű intézkedésre, amivel bizonyíthatnák, hogy az EU-nak igenis van gyakorlati értelme.

Így megkötötték a kompromisszumot a telkókkal, amely alapján azok minden ezzel érdemben foglalkozó szakértő, köztük az internetet megalkotó Tim Berners-Lee ajánlásai ellenére

megteremtették az elvi lehetőségét a kétsebességű internetnek,

vagyis annak, hogy az internetszolgáltatók kedvezményezett - értsd: sokat fizető - ügyfeleiknek, illetve saját tartalmaiknak gyorsabb hozzáférést biztosítsanak. Ami egyben azt is jelenti, hogy mások - a nem fizetők, vagy akik a telkók saját tartalmaival rivalizáló tartalmakat, szolgáltatásokat nyújtanak, például olcsó internetes telefonálást - lassabb internetet kapnának.

Ez a javaslat mellett érvelők szerint "az innovációt fogja ösztönözni". Ami azért hülyeség, mert a netes innováció elég jól elvolt eddig is, már csak azért is, mert a pénznélküli startupok azonos feltételekkel férhettek hozzá az internethez a tőkeerős, beágyazott cégekkel. Ennek most vége lehet, ami sok érdeket szolgálhat, de pont az innováció serkentését nem.

A netsemlegesség hívei szerint azonban még így sincs minden veszve: az új keretszabályozást még a tagországok médiafelügyeleteinek is almalmaznia kell, itt pedig elvi lehetőség van a netsemlegesség biztosítására is. (Via Ars Technica)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.