Iránt is meghívták a Szíria jövőjéről folyó tárgyalásokra

külföld
2015 október 27., 20:42
comments 25

Iránt is meghívták a Szíria jövőjéről folytatott nemzetközi egyeztetésekre, jelentették be amerikai titsztviselők kedden. Iránt nem az amerikaiak, hanem Oroszország hívta meg, de az amerikaiak nem ellenezték. Irán egyelőre nem válaszolt a felkérésre.

Irán szerepe Szíriában elég kényes:

Baszar el-Aszad rezsimje Irán szövetségese, és fenn sem maradhatott volna mostanáig az iráni Forradalmi Gárda és Irán proxyhadserege, a libanoni Hezbollah támogatása nélkül.

Az, hogy Oroszország meg akarta hívni Iránt a tárgyalásokra, az könnyen megmagyarázható: nekik Aszadon kívül Irán az egyedüli szövetségesük a térségben.

Az, hogy az amerikaiak is belementek ebbe, már jelentősebb mozzanat, komoly elmozdulás az eddigi amerikai stratégiától, mivel így már két olyan résztvevője lesz az egyeztetéseknek, amelyik Aszad hatalmának megőrzésében érdekelt - miközben az amerikaiak és szövetségeseik kimondott célja Aszad megbuktatása.

Tény ugyanakkor, hogy Irán eddigi kizárásának sem volt semmilyen kézzelfogható eredménye, már amennyiben a szíriai polgárháborút eddig sem sikerült megoldani. És bár Irán bevétele egyáltalán nem garancia a sikerre - mi több, a szír ellenzék elég rossz néven veheti az ötletet, és nélkülük legalább olyan nehéz lesz megállapodni, mint Irán nélkül -, rontani különösebben nem ronthat a helyzeten. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.