Megoldódott egy évszázados rejtély angolnaügyben!

tudomány
2015 október 28., 13:42
comments 80

Száz éve foglalkoztatja a rejtély a világ halkutatóit, hogy

  • hogyan lehet tele minden évben bébiangolnákkal a Bermuda-háromszög rettegett tengere, a Sargasso;
  • ha amúgy felnőtt angolnát még az életben nem láttak arrafele, csak sokkal északabbra?

Most, oly sok eredménytelen kutatással töltött év után kanadai tudósoknak sikerült megfejteniük a rejtélyt. Ez nem volt egyszerű, mert bár mostanra remek gps-es nyomkövetők vannak, még a legapróbb, alig 40 grammos nyomkövetőt is elég nehéz felszerelni egy jó esetben legfeljebb 3 kilós, cserébe 1,2 méter hosszú, egyenletesen keskeny angolnára.

A dolog technikai részét végül egy fiatal kutató, Mélanie Béguer-Pon oldotta meg, ő műanyag szalagokat ültetett az angolnákba, amire már rá tudta szerelni azt a nyerget, amire aztán rárakhatta a jeladókat - többet, mert a jeladók a víz alatt nem működnek, így bizonyos időközönként fel kellett bocsátani belőlük egyet-egyet a felszínre, hogy adatokat gyűjthessenek.

De ez csak a probléma fele volt. Elsőként az amerikai angolnák legkedveltebb észak-amerikai élőhelyén, a Szent Lőrinc-folyóban élő angolnákat jelölték meg, ám ezeket már a folyó torkolatában felzabálták a cápák.

Másodjára már a cápaveszélyen kívüli területen, Új-Skóciában élő angolnákkal kísérleteztek, de azok túl kicsik voltak még Béguer-Pon ötletes megoldásához is. Így végül mégis a Szent Lőrinc-folyóban élő angolnákra szerelték a jeladókat, amiket aztán teherautókkal szállítottak Új-Skóciába, hogy kikerüljék a cápákat, amik amúgy fenntartások nélkül zabálták volna fel az angolnákkal együtt a darabja 4000 dolláros jeladókat is.

És még ez is majdnem kevés volt, mert a legtöbb jeladó idő előtt levált az angolnákról. De végül egy elég ideig rajtamaradt egy példányon, így kiderült, hogy

bár a tudósok nem láttak még felnőtt angolnát a Sargasso-tengeren, igenis elúsznak odáig.

Csak mindezt kétezer méteres mélységben teszik, nem a felszínen, ezért nem láttak még egyet sem.

Persze egy angolna még nem bizonyíték, még ha most először is sikerült ténylegesen igazolni felnőtt angolna jelenlétét a Sargasso-tengerben. A kutatók most újabb 14 angolnát indítanak útnak, hátha sikerül reprodukálni az eredményeket. (Via CBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.