Az Európai Parlament megszavazta a menedékjogot Edward Snowdennek

külföld
2015 október 29., 21:40
comments 111

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazott egy határozatot arról, hogy a tagállamok ejtsenek minden vádat Edward Snowdennel szemben. A szavazás nagyon szoros volt 285 képviselő támogatta, 281 ellenezte. Ebben felszólítják a tagállamokat, hogy ismerjék el Snowdent az emberi jogok védelmezőjeként, és védjék meg az üldözéstől.

Snowden, aki korábban több millió dokumentumot hozott nyilvánosságra arról, hogy az amerikai kormányzat milyen módszerekkel figyeli meg az állampolgárait, fordulópontnak nevezte a szavazást.

A határozat azonban nem kötelező erejű a tagállamokra nézve, ezért viszonylag kevés gyakorlati haszna van Snowden számára, aki jelenleg Oroszországban él. Az továbbra is az európai tagállamokon saját döntésén múlik, hogy ki fog neki menedékjogot adni.

Wolfgang Kaleck, Snowden berlini ügyvédje megkésettnek nevezte a szavazást, de azt kérte a tagállamoktól, hogy hajtsák végre a határozatot.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint ettől az ő álláspontjuk még változatlan: továbbra is bíróság elé akarják állítani, amiért minősített dokumentumokat hozott nyilvánosságra. 

(via The New York Times/ Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.