Az Európai Parlament megszavazta a menedékjogot Edward Snowdennek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazott egy határozatot arról, hogy a tagállamok ejtsenek minden vádat Edward Snowdennel szemben. A szavazás nagyon szoros volt 285 képviselő támogatta, 281 ellenezte. Ebben felszólítják a tagállamokat, hogy ismerjék el Snowdent az emberi jogok védelmezőjeként, és védjék meg az üldözéstől.

Snowden, aki korábban több millió dokumentumot hozott nyilvánosságra arról, hogy az amerikai kormányzat milyen módszerekkel figyeli meg az állampolgárait, fordulópontnak nevezte a szavazást.

A határozat azonban nem kötelező erejű a tagállamokra nézve, ezért viszonylag kevés gyakorlati haszna van Snowden számára, aki jelenleg Oroszországban él. Az továbbra is az európai tagállamokon saját döntésén múlik, hogy ki fog neki menedékjogot adni.

Wolfgang Kaleck, Snowden berlini ügyvédje megkésettnek nevezte a szavazást, de azt kérte a tagállamoktól, hogy hajtsák végre a határozatot.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint ettől az ő álláspontjuk még változatlan: továbbra is bíróság elé akarják állítani, amiért minősített dokumentumokat hozott nyilvánosságra. 

(via The New York Times/ Gizmodo)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.