Szijjártó külügyminiszter pofonnak nézte azt is, ami inkább simogatás

külföld
2015 október 29., 10:01
comments 110

"Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát" - reagált Szijjártó Péter Colleen Bell amerikai nagykövet szerda esti, a Corvinus Egyetemen tartott beszédére.

Illetve ki tudja, hogy valójában mire reagált, pláne, hogy honnan tudnánk az Egyesült Államokról, amit Szijjártó véleménye szerint tudunk. Colleen Bell szerdán több, nagyon súlyos bírálatot is megfogalmazott a magyar kormánnyal szemben, szinte kivétel nélkül olyan témákban, amelyek évek óta napirenden vannak. Az egyetlen új elem valóban a menekültkérdés volt, és a hangsúly itt a megnevezésen van:

Bell menekültekről, nem pedig bevándorlókról beszélt,

ez pedig akkor is fontos különbség, ha a kormány szereti összemosni a két fogalmat. Olyannyira, hogy ebbéli igyekezetében Szijjártó Péter képes volt figyelmen kívül hagyni valamit, ami mostanában viszonylag ritkán esik meg a magyar kormánnyal:

a világ egyik vezető nagyhatalma, ha nem is kimondottan, de tulajdonképpen támogatásáról biztosította a magyar kormányt egyik legvitatottabb intézkedésében.

"Mint korábban már mondtam: minden szuverén államnak joga van megvédeni a saját határait" - mondta Bell. Ezt még a kontextus - ez esetben a magyar határkerítés és az Egyesült Államok mexikói határán húzódó kerítés analógiája - ismerete nélkül is nehéz másként értelmezni, mint legalább elismerését annak, hogy a kormánynak akár még a határzár építéséhez is joga van.

Bell tehát nem a határkerítést bírálta, hanem két másik aspektusát a menekültkérdésnek:

  • a magyar kormány xenofób, gyűlöletkeltő propagandáját;
  • illetve azt a magyar gyakorlatot, amely alapján a menedékkérők elenyésző kisebbségének adnak csak menekültstátust, miközben a határra érkezők jelentős része mégiscsak háború dúlta országokból menekül.

"A nemzetközi közösség tagjaként minden államnak alapvető kötelessége megsegíteni a biztonságot kereső menekülteket" - mondta Bell, aki azt is egyértelművé tette, hogy Magyarországot, a magyarokat jobbnak tartja ennél a kormányzati propagandánál. "Az a Magyarország, amelyet én ismerek, elég erős ahhoz, hogy a lehetőségeket lássa meg, és ne a fenyegetésekkel foglalkozzon" - mondta.

Szijjártó reakciója másik részében a további kritikákat azzal intézte el, hogy "azok semmi újdonságot nem tartalmaznak", és különben is, Magyarország nem az USA, hanem az EU tagállama, ezért ezeket a kérdéseket az EU-val vitatnák meg. Nem mintha az Egyesült Államok nem ugyanígy értékelné a kérdést, hiszen kritikájukban rendre európai intézmények, a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság és az EBESZ ajánlásait kérik számon a magyar kormányon. (Címlapkép:  MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.