A bajorok belengették Merkel megbuktatását

Kemény vita vár Angela Merkelre német kormány vasárnapi  ülésén, ahol a menekültválság kezelését akarják megtárgyalni. A bajor CSU egyik képviselője, Hans-Peter Uhl Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungnak adott interjújában üzente meg, hogy amennyiben nem tudnak megállapodni a határok lezárásáról, akkor Angela Merkel nem marad többé kancellár.

„Vagy Merkellel vagy Merkel nélkül, de lezárjuk a határokat!” 

- erősködött Uhl. Szerinte Merkel nem állhat szembe a többség követeléseivel. Ugyanakkor az interjúban azt hangsúlyozta, hogy szerinte Merkel maradni akar.

Merkel pártján belül is egyre hangosabbak azok, akik a menekültpolitika szigorítását követelik. Ugyanakkor szociáldemokrata alkancellár továbbra is elutasítja a határ menti tranzitzónák ötletét. A szociáldemokraták inkább központi regisztrációs- és beutazási pontokat akarnak. Sigmar Gabriel szerint az lenne a cél, hogy a menekültügyi eljárás jobbá, ellenőrizhetőbbé és rendezettebbé váljon. Szerinte azoknak a menekülteknek, akik nem akarnak regisztrálni, kevesebb juttatást kellene biztosítani.

Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung szerint a múlt vasárnapi rendkívüli  csúcson már Angela Merkel is arról beszél, hogy az idén Németországba érkező menekültek száma elérheti az egymilliót is. A lap szerint a kancellár drámai szavakkal írta le a kialakult helyzetet. Ugyanakkor továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a határok lezárása nélkül oldják meg a helyzetet. 

 (Die Welt/FAZ)