Egy kutatás szerint a kutyák mellett felnövő gyerekek kevésbé hajlamosak az asztmára

Egészségügy
2015 november 02., 18:56
comments 71

A kutyák mellett a mezőgazdaságban tartott állatok közelsége is segíthet, hogy kisgyerekeknél kisebb legyen az asztma kialakulásának kockázata. A TIME foglalta össze azt a kutatást, ami hétfőn jelent meg a JAMA Pediatrics című folyóiratban, és amihez összesen 376 ezer óvodáskorú és 276 ezer iskoláskorú gyerek példáján vizsgálták meg, milyen pozitív hatásai lehetnek a kora gyerekkorban megélt állattartásnak. 

És azt találták, hogy a gyerek úgy nőtt fel, hogy életének első évében már volt kutya a családban, 13 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki nála asztma iskoláskorára. A farmon tartott állatok hatása még radikálisabb, 52 százalékkal csökkentette az esélyeket iskoláskorra. 

A jelenségre pontos magyarázata egyelőre nincs a kutatóknak, de egy korábbról ismert hipotézist megerősített mindez. Eszerint ha túl steril és higiénikus környezetben nevelődnek a gyerekek, és nem találkoznak eleget kórokozókkal és különféle mikroorganizmusokkal, akkor kevésbé erősödik meg az immunrendszerük és könnyebben alakul ki náluk később többféle allergia is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.