A korrupció öl, és ezt Ponta lemondása sem oldja meg

külföld
2015 november 04., 16:19
comments 158
  • Victor Ponta román miniszterelnök lemondása csak a felszínen szól a diszkótűzről.
  • Bukása egy ideje már meg volt pecsételve.
  • Romániában kezd betelni a pohár a korrupcióval.

„Nem harcolok az emberekkel, ez nagy hiba lenne. A fő bűnös a kapzsiság és a felelőtlenség, és ha ezeket nem szüntetjük meg, akkor hasonló tragédiák még megtörténhetnek.”

Többek között ezekkel a szavakkal jelentette be lemondását Victor Ponta román miniszterelnök szerdán. Ez alapján akár úgy is tűnhetne, lemondásához az vezetett, kedden több tízezren tüntettek Bukarestben. 

A legerősebb üzenet

A dühös tömeg elsősorban a 32 halálos áldozatot követelő hétvégi diszkótűz miatt ment utcára, a tragédia viszont egyben a végletesen korrupttá vált politikai rendszer elleni tiltakozást is felélesztette. A megfelelő engedélyek nélkül működő, a szabályokat nyilvánvalóan politikusok tudtával és együttműködésével kijátszó klub esete a szétrohadt rendszer szimbóluma lett. Főleg azzal együtt, hogy többen a kórházban haltak meg, miközben fél éve a főpolgármester közeli barátjának cége szerelt fel kilencmillió euróért egy égési sérüléseket kezelő osztályt, csak éppen ez „techikai okok miatt” nem üzemel.

Annál pedig valóban nehéz erősebb üzenetet megfogalmaznia egy tüntetésnek, mint hogy a „korrupció öl”, Bukarestben pedig ilyen transzparensek tűntek fel.

Ennek ellenére legfeljebb a felszínen igaz, és a hivatalos magyarázatban szerepel, hogy Ponta lemondásának oka a Colectiv klubban történt tragédia.

AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
photo_camera Victor Ponta. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

„Ez egy rendkívül kedvező alkalom volt, hogy lemondjon, hiszen így úgy tűnik, mintha fejet hajtott volna a népakarat előtt, és úgy tesz, mint ahogy egy fejlett demokráciában elvárható. Eltereli a figyelmet arról, hogy egy politikai hulla volt, és úgy tűnik, mintha nem a bűnvádi eljárás miatt mondott volna le.”

Ezt Illyés Gergő politológus nyilatkozta a Transindexnek, ami nagyjából össze is foglalja a legtöbb helyzetértékelést.

Kiszivárgott, hogy megbuktatják

Arról ugyanis már egy hónappal ezelőtt kiszivárogtak hírek, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) arra készül, hogy eltávolítsák a kellemetlenné vált Pontát. Ennek első lépése az akkori információk szerint az volt, hogy párttársa, Liviu Dragnea átveszi a párt vezetését – ez meg is történt azóta a pártkongresszuson. Ezután pedig a tervek szerint az következett volna, hogy megvonják a bizalmat a kormányfőtől.

AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
photo_camera Tüntetők Bukarestben. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) idén nyáron okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet, illetve az összeférhetetlenségi szabályok megsértésének gyanúja miatt bűnvádi eljárást kezdeményezett Victor Ponta ellen. Azzal együtt pedig, hogy tavaly plágiumügyét is elismerte, a PSD úgy érezte, ez már túl sok, és nincs esélyük Pontával a 2016-ban esedékes választáson.

Az utcán és a színfalak mögött is ordítottak

Vagyis a miniszterelnök szinte biztosan megbukott volna egyébként is. A diszkótragédia viszont egyrészt jó alkalom neki, hogy erre fogja a távozását, másrészt a PSD-nek is jól jött. Igaz, állítólag kellett egy kis győzködés - a Főtér.ro kiszivárgott információk alapján azt írja, Dragnea üvöltözött Pontával kedd este, miközben az emberek az utcán tüntettek.

Ráadásul fennállt annak a veszélye, hogy a tüntetések állandósulnak, és tartós instabilitás jön, ha Ponta nem mond le. Erről Cristian Pirvulescu politológus beszért a Transindex tudósítása szerint, aki azt mondta, ha nem most, a következő napokban úgyis rákényszerült volna erre a növekvő utcai nyomás hatására.

AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
photo_camera Liviu Dragnea. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

A korrupcióellenes hangulat nagyon erős most Romániában, elsősorban a huszas-harmincas korosztály körében. Ez egyelőre inkább általános elégedetlenség, és nem jár azzal, hogy a tüntetők beállnának valamelyik politikai erő mögé. A tüntetések lendülete Ponta lemondásával sem látszik csillapodni, több nagy eseményt jelentettek be a következő napokra. Az emberek mindennapos élménye, hogy újabb és újabb politikusokat rendel be az ügyészség. 

Ráadásul egy másik durva ügy is történt a napokban - meghalt egy motoros rendőr, aki Gabriel Oprea belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes konvojának nyitott utat. Oprea pedig a hírek szerint hajlamos volt akkor is igénybe venni a rendőri felvezetést, ha nem volt kifejezetten sürgős dolga. Ez is tüzelte a tüntetőket, a PSD szempontjából pedig a kormány bukása arra is jó, hogy tőle is megszabaduljanak.

Ponta lemondása, és a nagy korrupcióellenes elégedetlenségi hullám viszont egyáltalán nem biztos, hogy megtisztulással jár Romániában. Dragnea ellen is eljárás folyik, ahogy jellemzően az ellenzéki pártok politikusai is érintettek korrupciós ügyekben. Az egymás után kirobbanó korrupciós botrányok pedig sokszor zavaros politikai machinációk eredményei is. Sokaknál betelt a pohár ezek miatt, számukra viszont Ponta lemondása legfeljebb csak egy epizód, de semmiképp sem a megoldás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.