Krumplikarantén van Szécsényben, pusztul a burgonya

mezőgazdaság
2015 november 04., 12:01
comments 48

Növényegészségügyi zárlatot rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Nógrád megyei Szécsényben a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt.

A Nébih szerint két Nógrád megyei termőhelyen is megjelent a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó károsító. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság elrendelte a fertőzött tételek megsemmisítését, valamint a növényegészségügyi zárlat kiterjesztését a területre.

Nógrád megyében korábban már elrendeltek zárlati intézkedéseket a fertőzés miatt, ennek ellenére 2015-ben a fertőzött termőhelyeken végzett utóellenőrzéseken a két szécsényi termelőnél az összesen 7,2 hektáron termelt étkezési burgonyából vett mintákban a laboratórium megint kimutatta a kórokozó jelentétét.

A megyei kormányhivatal a fertőzöttségre utaló előzetes eredmények miatt elrendelte a forgalomba hozatali, szállítási és felhasználási tilalmat. A megerősített eredmények alapján már elkezdődött a fertőzöttnek nyilvánított táblákon termett összes burgonya megsemmisítése. Az idei fertőzés az előző évben elrendelt növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését vonja maga után.

A Nébih szerint a betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy senki ne ültessen növényegészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát.

A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása világszerte előforduló betegség, nincs ellene termelői védekezési lehetőség. Ezért elterjedése nagy gazdasági kárt okozhat a burgonyatermesztésben.

Magyarországon először 2004-ben Baranya megyében fordult elő a fertőzés. Akkor az állomány megsemmisítésével sikerült felszámolni a betegséget. A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság az ország egész területén folyamatosan végzi a hatósági ellenőrzéseket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.