Economist: Orbán fenyegeti Merkel hatalmát

Az Economist vezércikkben és egy hosszú elemzésben is foglalkozik Angela Merkel német kancellár helyzetével. A cikkek szerint Merkel hatalma tíz év szilárd kormányzás után most megrogyni látszik, vagy legalábbis nagy kihívás előtt áll a menekültügy miatt.

Az egyik ember, aki alááshatja Merkel pozícióját:

„Orbán Viktor, az illiberális magyar miniszterelnök”.

Nem helyezik kontextusba, hogy mitől illiberális, egyszerűen csak kimondják. És mint írják, az ő válasza a menekültáradatra nem a befogadás, hanem a szögesdrótos kerítések, és néhány kelet-európai kollégája nevében beszélve Orbán azt is mondta, hogy a Merkel-féle willkommenskultur (amit azóta kezd felváltani az Anerkennungskultur) nem más, mint „morális imperializmus”.

Az, hogy egy „nacionalista demagóg” bajt okozhat, nem valami meglepő

– írja az Economist.

De a lap szerint az már inkább, hogy Horst Seehofer, a menekültáradat által legjobban sújtott Bajorország miniszterelnöke a szokásosnál jobban is betart a kancellárnak: Orbánnal pózolt, illetve Merkel pártjának, a CDU-nak a szövetséges pártja, a CSU elnökeként meghívta a magyar miniszterelnököt vendégszónoknak egy CSU-s gyűlésre, és végig vigyorgott, amíg Orbán Merkel politikáját ekézte.

Miközben Seehofer követeli, hogy Merkel állítsa meg a menekülteket (de azt nem tudni, hogyan kéne), a kancellár azt mondja, hogy a nemzetközi törvények szerint nincs felső határa annak, mennyi menekültet kell befogadni.

A német kormánypártok szembenállásából még baj lehet, ahogy a menekültválság kezeléséből vagy nem kezeléséből is.