Szakasvili elvezetné Ukrajnát is

külföld
2015 november 05., 08:55
comments 34

A Politico európai kiadása Mihail Szakasvilivel készített interjút, és ebből az derül ki, hogy az egykori grúz államfő komolyan fontolgatja, hogy megpályázza az ukrán miniszterelnöki pozíciót és elindul a következő parlamenti választásokon. Szakasvili 2004 és 2013 között volt Grúzia államfője. Ő vezette az országot Oroszország ellen a 2008-as dél-oszét háború idején. 

Grúz létére idén május óta ő Odessza térség kormányzója, fél éve már ukrán állampolgársága is van.Szakasvili májusban Petro Porosenkó államelnökkel állapodott meg a dél-ukrán régió vezetéséről, amelyről sokáig úgy tartották, hogy a következő olyan terület lehet, ahol Vlagyimir Putyin "zöld emberei" megjelenhetnek. 

photo_camera

Az október végi ukrán helyhatósági választások a nyugatias erők meggyengülését hozták, a friss felmérések viszont azt mutatják, hogy Szakasvili megerősödött, és 

jelenleg ő a legnépszerűbb politikus Ukrajnában.

Nemrég aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy induljon el a következő választásokon, és már 30 ezren aláírták az ívet. Szakasvili ebben az interjúban az orosz invázió folytatódására figyelmeztet, és arról beszél, hogy egy "erős Ukrajna" az egyetlen ellenszere Oroszország térségbeli terjeszkedésének. Szakasvili kritizálta Arzenyij Jacenyuk miniszterelnököt, amiért pártja lényegében feladta az önkormányzati választásokat, és ezzel teret adott az oroszbarát Viktor Janukovics pártjának, hogy több térségben visszanyerje a hatalmat. 

A másfél éve tartó Porosenkó-éra egyik nagy csalódása az ukránoknak, hogy semmi előrelépés nem érzékelhető a korrupció elleni küzdelemben, az ország különböző térségei változatlanul oligarchák felügyelete alatt állnak, és Szakasvili szerint "árnyékkormány" igazgatja Ukrajna ügyeit. Külön kiemelte Mikola Martinenkó olajmágnást, aki szerinte nagyobb befolyással van az ország energiaügyeire, mint az illetékes miniszter. Martinenkó ellen nyomozást folytat a sváji ügyészség, amit Ukrajna blokkolni igyekszik. 

A volt grúz kormányfő most azzal próbál népszerűséget nyerni magának, hogy nem hajlandó egyetlen regnáló párt színeiben sem elindulni, így próbálja magát távoltartani a korrupció vádjától.

A Politico szerint Szakasvili elég jól eladta magát Ukrajnában. A volt grúz miniszterelnöknek sikerült magáról azt az imázst kialakítani, hogy ő Grúziában már egyszer felszámolta az intézményesített korrupciót és az országot demokratikus útra vezette. (Erről feltehetően sok grúznak más a véleménye. Szakasvili és kormánya ellen 2013 novemberi leváltása után hivatali hatáskör túllépése és korrupció miatt indultak ügyészségi eljárások, de azt a távozó államfő már nem várta meg.)  

Szakasvili most ugyanúgy az orosz érdekkörrel küzd, mint tette azt grúz elnökként. Odesszában nagyon kiélezett volt az önkormányzati választás, aminek a végén  a választási bizottság végül az oroszbarát (egykori orosz katonatiszt) Gyennadij Trukanyovot tette meg polgármesternek, ami ellen most Szakasvili és hívei nemcsak a bizottságnál tiltakoztak , de az utcán is tüntetni kezdtek. 

Szakasvili most azt is ígéri, hogy megküzd a helyi oligarchákkal, és a bíróságokon próbál elégtételt venni rajtuk.A helyi médiumok is kiskirályok kezeiben vannak, ezért főleg a Facebookon és a Youtube-on próbál magának további híveket toborozni. Egy alkalommal az is előfordult, hogy élőben levekerték, amikor az oligarchák túlhatalmáról panaszkodott egy rádióműsorban. 

Szakasvili, akit mindeközben a grúz kormánypárt különböző hangfelvételek kiszivárogtatásával igyekszik tovább rombolni, most Európa nagy megmentőjeként is próbál fellépni, amikor arról beszél, hogy Ukrajnának bástyaként kell megállítani az orosz expanziót. Hogy erre a szabadságharcos narratívára mennyire vevők az ukránok, az a legközelebbi ukrán választásokon kiderül. 

(Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt