Szar alakú luxushotel miatt kerülhet le a világörökségi helyek listájáról Edinburgh

A skót főváros egész Nagy-Britannia egyik legszebb városa, egészen káprázatos belvárossal. Hegyek szegélyezik, ott a vár, rengeteg a középkori épület. 

Ebbe a belvárosba terveztek egy elég extravagánsnak tűnő új hotelt, ami meglehetősen felháborított jónéhány helyi lakost, de mintha még ez önmagában nem lenne elég, az UNESCO pedig revizorokat küld a helyszínre, hogy felülvizsgálják a kérdést, maradhat-e a világörökségi helyszínek között Edinburgh belvárosa a hotel megépítése után. 

Kép: Jestico + Whiles

Az új hotel ellen tiltakozók szerint az épület spirálisan tekeredő szarkupacra emlékeztet. A tervezők jobban szeretik szalaghotelnek hívni az épületet, de az utca skótja nem nagyon akar tudomást venni az alkotói szándékról. Az ingatlan átalakítása mögött amúgy gigantikus üzlet húzódik: egy 1,27 milliárd dolláros városfejlesztési projekt egyik elemeként újulhat meg a régi bevásárlóközpont, amiből így furán csavart díszítésű hotel lenne. 

Tovább ront a helyzeten, hogy az épület a város központjában van, közvetlenül a legjobb kilátást biztosító Calton Hill alatt. A szalagok felépíétésével ráadásul 20 méterrel magasabb is lenne az épület, mint eddig volt, ezzel pedig még inkább belelógna mindenki látképébe. A szarhotel mentségére lehet mondani, hogy elődjét, a hatvanas években emelt bevásárlóközpontot is utálta mindenki, a belváros legrondább épülete volt, egy ormótlan betontömb, amiből egyébként elég kevés van arrafelé, a történelmi városrész közepén. De annak legalább nem volt szar a tetején. 

Edinburgh látképe most (Giuseppe Milo / Flickr)

A fejlesztők szerint a városra nagyon ráfér egy új luxushotel, a szálló tetején pedig egy galéria lesz, amit majd bárki látogathat. 

Az UNESCO fenyegetése ugyan komolynak tűnik, de az éptészeti szaksajtó szerint a világörökségi listáról nehéz lekerülni, nagyon sokszor derült már ki, hogy ilyenkor csak fenyegetőzik az örökségvédelmi világszervezet. (CityLab)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.