Tiltakozó diákok miatt mondott le egy egyetem vezetője az Egyesült Államokban

Az University of Missouri vezetője, Tim Wolfe hétfőn jelentette be, hogy távozik az intézmény éléről. Az utóbbi időben sok támadás érte őt és az egyetem vezetőségét, a tiltakozók szerint nem kezelték jól a közelmúlt rasszista incidenseit. 

Mint elmondta, döntését a szeretet indokolta, szereti ezt az egyetemet és Missouri államát is. Végiggondolta, imádkozott és arra jutott, a helyes az, ha lemond. Döntését elfogadta az egyetem kormányzó tanácsa. Az utóbbi időben a vezetőséget már nem csak a diákok, de az állam kormányzója és tanszéki oktatók is támadták. Az elmúlt napokban előfordult olyan is, hogy egyetemi tanárok mentek ki órájukról, hogy az épületeken kívül tüntető diákokhoz csatlakozzanak. 

Nem egyetlen incidens váltotta ki a diákok haragját, hanem inkább az, hogy sorban történtek olyan esetek, melyeket az egyetem vezetése egyáltalán nem kezelt. Beszólások a fekete diákok felé, leniggerezések, felfestett horogkeresztek.

Az egyre szaporodó rasszista eseteket mégsem kezelte sehogy az egyetem. Közben pedig egyre nagyobb lett a feszültség. Ez a hétvégére ért el a csúcsára, amikor az egyetemi focicsapat közölte, hogy nem lépnek pályára, amíg nem mond le. A csapat edzői is támogatták a döntést. Vasárnap éjjel pedig több százan tüntettek az egyetem vezetősége ellen. 

Wolfe szerint az igazi kérdés az, hogy hogyan jutottak el idáig. Erre pedig az lehet a válasz, hogy elfelejtettek odafigyelni egymásra. A beszéde végére könnyeivel küszködő férfi ezért teljes felelősséget vállal azért a frusztrációért, ami kialakult. Egyben azt kérte, hogy lemondását tekintse mindenki úgy, mint egy lehetséges utat a gyógyuláshoz. Az emberek kezdjenek el újra beszélni egymással, hogy a szükséges változások megtörténhessenek. 

Az University of Missouri összesen 35 ezer diákot fogad, 2 milliárd dolláros évi költségvetéssel működnek. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.