Albán-Zsidó – Tanulj a világ népeiről Orbán tanár úrral!

POLITIKA
2015 november 10., 14:58
comments 468
  • A magyar miniszterelnök nemcsak a kis- és nagypolitikához (meg a focihoz) ért, de otthon van bárhol, amerre a világpolitika vagy a gazdasági érdekei sodorják.
  • A legtöbbet persze a magyarokról tud mesélni, de ritkán állja meg, hogy ne elemezze egy adott nemzet vagy nép karakterét, lelkületét, sorsát, hivatását.
  • Az elmúlt években az albánoktól a japánokig mindenkiről elárulta, hogy mi a véleménye, vagy hogy szerinte mit gondol róluk Magyarország.
  • Úgy tűnik, a világ egy végtelenül egyszerű hely.

Albánia

„Mi baráti érzéseket ápolunk az Önök hazája és az albán emberek iránt. Ez a barátság mélyről fakad, a legmélyebbről, ahonnan barátság fakadhat: a közös szenvedésből. Az albánok és magyarok hasonlítanak egymásra abban, hogy szabadságszerető népek.”

Ausztria

„Most nézzék, az osztrákok jóra való népség, nem mondom, hogy hibátlan volt az együttélésünk velük az elmúlt néhány száz évben, de mégis az osztrák egy decens fajta. Ez az ország mégiscsak a II. világháború után az összes mérhető mutató szerint a legsikeresebb európai ország, ráadásul demokratikus ország.”

photo_camera Átlagos osztrákok (Fotó: HaTe / Wikimedia Commons)


Brüsszel

„Biztos Önök is tudják, hogy itt az európai, tehát a brüsszeli légkörben van valami sajátos lélektani elváltozást okozó dolog, és ezért az emberek itt, Brüsszelben egy olyan elitnyelven beszélnek, egy uniós tolvajnyelven, amit aztán rajtunk kívül senki sem ért, és mi is csak akkor, ha szerencsénk van. Az a fajta, több áttételen keresztüli utalás, ez a bonyolult kommunikáció itt nem volt jelen.”

Dánia

Dánia a mi barátunk, mindig támogatott bennünket, és ennek a beruházásnak a létrejöttéhez is kellett egy hagyományosan jó, kölcsönös tiszteleten alapuló dán–magyar barátság. Amikor gondolkodtam azon, hogy mit is kellene mondanom, amikor majd itt állok Önök előtt, ami az embernek a Legóról valóban eszébe jut, és nemcsak egy hivatalos deklaráció, akkor az első dolog az volt, hogy gyakran szúrja meg az ember talpát éjszakánként a legó, amikor bemegy ránézni a gyerekekre. Ez talán az egyetlen hátránya a Lego játéknak, amit most itt szóvá tudok tenni.”

Egyesült Államok

„Mi, közép-európaiak, és különösen, mi magyarok mindig tiszteltük és átéreztük az amerikai nép szabadságeszményét, hiszen nagyon sokszor kellett akár hatalmas túlerővel szemben is harcolnunk a szabadságunkért, a függetlenségünkért. Ahogy az amerikaiak, mi sem adtuk föl soha, akkor sem, amikor évtizedeken vagy évszázadokon át reménytelennek látszott – hiszen sokan és sokszor próbálták elvenni a szabadságot és szabadságba vetett hitet az amerikai és a magyar néptől is.”

photo_camera Egy átlagos amerikai

„Az amerikaiaknak a maguk nyegle módján mindenre van egy szellemes válaszuk.”

Egyiptom

„A magyarok a kulturális teljesítményt tartják az életben a legtöbbre, és miután Egyiptom az emberi civilizáció bölcsője, ezért az onnan érkező vendég mindig is számíthat a különleges fogadtatásra. Mi Egyiptomnak nemcsak a jelenét, hanem a múltját is különlegesnek tekintjük, ezért az Ön látogatása számunkra megtiszteltetés volt.”

Georgia

Bátor ország [...] Mi nemcsak azért tiszteljük a vendégekeinket, mert egynagyon nagy múltú és nagy történelmű népet képviselnek – olyan nagy múlttal és olyan nagy történelemmel, amely Magyarországon, de a világ bármely pontján óriási tiszteletet vívott ki –, hanem azért is, mert egy bátor országot köszönthetünk most Magyarországon.”

Írország

„A két nép közötti történelmi szimpátia, barátság okán mindig különleges kitüntetés, hogyha Írország vezetője Magyarországra látogat. A szabadság meg a szabadságharc a magyarok meg az írek fejében nagyon közel áll, nagyon hasonló módon értelmeződik, úgyhogy tisztelettel köszöntöm a Miniszterelnök urat!”

Japán

Megfontolt népek lakják Japánt. Kétszer számolnak, míg egyszer vágnak.”

„[...] az ő kultúrájukban még megvannak azok a gesztusok, amelyekkel a tiszteletet és a méltóságteljes emberi viselkedést fejezik ki, ami oly nagymértékben hiányzik, illetve fogyóban van a mi kultúránkból. [...] Nem szoktunk erről beszélni, mert a japánok épp az előbb elmondott tisztelet és méltóságteljes viselkedés jegyében általában nem szeretnek a saját érdemeikről a nyilvánosság előtt beszélni – pedig volna miről.”

„Mert nem a pénzük miatt irigyeljük őket, meg nem is a technológiai fejlettségük miatt irigyeljük őket, hanem amiatt a magabiztosság miatt, ahogyan az időt és a jövőt kezelik.”

photo_camera Orbán Viktor tipikus japánok között (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

„Talán ez is, ez a közös történelmi tapasztalat is oka annak, hogy könnyen szót értünk egymással, és ha fejlesztésekről, beruházásokról van szó, aminek középpontjában mindig a munka és a munka iránti elkötelezettség áll – amelyben a japánok egyébként kiválóak –, szót tudunk érteni egymással.”

„Van néhány ország, ahol ragaszkodnak néhány bevált, régi emberi értékhez. Ilyen ország Japán. [...] Én nemrégen jártam ott – hálásan köszönöm a nagykövet úron keresztül a miniszterelnök úr meghívását –, és mondhatom Önöknek: Japán az az ország, ahol komolyan szembenéznek a modern kor nehéz kihívásaival.”

Kanada

Mi a kanadaiakban szövetségeseket látunk, mi a kanadaiakat kedveljük, a kanadai embereket korrekt, kedves, udvarias, de egyúttal határozott és ésszerű embereknek is gondoljuk. Eddigi tapasztalataink alapján a kanadaiak és az ő befektetői olyan emberek, akik megadják a tiszteletet Magyarországnak, és megadják a tiszteletet azoknak a munkásoknak, akik az ő gyáraikban dolgoznak.”

Kazahsztán

„Ha Brüsszelbe megyünk, nekünk ott egy rokonunk sincs; kiderült Kazahsztánban, itt meg rokonaink vannak. Furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell mennie ahhoz, hogy otthon érezhesse magát.”

photo_camera Orbán Viktor szinte teljesen hazai környezetben, Kazahsztánban (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Kína

Higgyünk a kínaiaknak. Több ezer évnyi tudás áll a hátuk mögött, jól megfontolták a döntéseiket.”

„Kína, ami a legsikeresebb ország ebben a pillanatban, nem hozható ide, mert egy kínai rendszerhez kínaiak kellenek. Mi meg nem vagyunk kínaiak.”

Koszovó

Bátor nép [...] a koszovóiak és a magyarok is a történelem sűrűjében éltek, így nagy tapasztalatuk, tudásuk van abban, hogy miként lehet sikeresnek lenni egy válság után.”

Lengyelország

Lengyelország nagy ország, négyszer akkora, mint Magyarország: más méretek, más dimenziók és más küldetés. Fontos, hogy Önök tudják azt, hogyha egy magyart hívnak vendégségbe, akkor egy különös fajtát engednek be a házukba: érthetetlen nyelven beszél, különös ételeket eszik, és váratlan dolgokat mond.”

photo_camera Egy magyar vacsoravendég Lengyelországban

„A mi nemzedékünk számára ők, a lengyel Szolidaritás és az antikommunista ellenállás résztvevői a személyes hőseink. A személyes hőseink, akiktől megtanultuk mi itt, Magyarországon, hogy milyen harcmodorral lehet megdönteni a kommunizmust.”

Libanon

„A dolog úgy áll, hogy a magyarok sosem felejtik el, hogy Keletről származnak, ezért mi jól érezzük magunkat Keleten, és jól érezzük magunkat Keletről jött emberek társaságában, könnyen építünk ki lelki barátságokat. Értjük azt a világot, és értjük az onnan jött embereket. Értjük a Keletnek azt az üzenetét, hogy persze a pénz fontos, a siker fontos, de az egész nem ér semmit barátság nélkül. Magyarország kitüntetett országnak érezheti magát, hogy Keleten számos barátja van, tekintélyes barátai, akik újabb és újabb barátok hoznak nekünk. Önökre mi úgy tekintünk, mint Magyarország nagy barátaira.”

Litvánia

A litvánok nem tudják, milyen szerencsések, ők ugyanis szabadok, és nehéz elképzelniük egy olyan sorsot – ilyen a magyaroké –, amelyik nem szabad.”

photo_camera Egy tipikus szabadnak született litván ember

Németország

„Németek előtt beszélni egy magyarnak nem könnyű dolog általában sem, és manapság pedig különösen nehéz. Általában sem könnyű, mert a magyarok mást élveznek egy beszélgetésben, mint a németek. Egy magyar számára a korlátok nélkül szárnyaló, kevés konkrétumot, de sok lelkesedést tartalmazó beszélgetések az igazán izgalmasak, amitől egy német könnyen lehet, hogy kiütést kap, és a beszélgetés végén nem tudja, hogy miről is volt pontosan szó.”

Nem irritál minket egy gazdag német ember, egy osztrákkal más a helyzet vagy egy gazdag franciával. Az egy másik dolog, de egy gazdag német ember valamilyen okból mégsem irritálja a magyarokat. Ennek az az oka, hogy a magyarok azt gondolják, hogy a németek mindenüket, amijük van, munkával szerezték meg. A magyarok azt gondolják, hogy a németeket tették tönkre legjobban a II. világháború után, ők voltak a legrosszabb helyzetben, ma mégis ők a legerősebbek, mégis nekik vannak a legjobb gyáraik, mégis itt dolgoznak a legtöbben, mégis ennek a gazdaságnak van a legnagyobb perspektívája. Úgy, hogy közben nem volt hadseregük, el sem tudták volna venni mástól azt, amijük volt, mert eszközeik sem voltak hozzá. Egyetlen válasz van csak arra, hogy miért van Önöknek az, amijük van, azért, mert dolgoztak és megdolgoztak érte. Ez egy speciális helyet ad a magyar emberek fejében a németek irányában. Ezért van az, hogy nincs semmilyen pszichológiai gát a német–magyar gazdasági együttműködés előtt, és a német befektetőket ezért mindig minden városban és faluban szívesen fogadják Magyarországon.”

photo_camera Németek dolgoznak (Fotó: BMW / Wikimedia Commons)


Norvégia

„Azt kell mondanom anélkül, hogy ilyen kutatást végeztem volna valaha, de ha Magyarországon ma bárkit megkérdeznek arról, hogy mit gondol a norvégokról, akkor valószínűleg mindenki pozitív elfogultságot mutatna. A norvégokról a magyar emberek fejében az él, hogy világos, ésszerű, jól érvelő, átlátható, nem korrupt és együttműködésre törekvő emberek.”

Orbán Viktor szerint a magyarok mindig is irigyelték Norvégiát, mert „mi is szeretnénk ilyen nyugodt, kiegyensúlyozott és jómódú viszonyok között élni”, mint a norvégok.

Spanyolország

Szabadságszerető nép

Svájc

„Mi azt tanultuk az iskolában a svájciakról, hogy egy szabadságszerető nép, soha nem adta fel a függetlenségét, horribile dictu még az Európai Unióba sem lépett be, és élő példáját adta annak, hogy az unión kívül is van élet, nem kell tehát senkinek sem megijednie. Másodsorban azért is örülünk annak, hogy Svájcból érkezett ez a befektető, mert talán, mint Önök is tudják, Svájcban erősek a családi vállalkozások, és van előnye annak, hogyha az ember tudja, hogy kivel áll szemben, illetve kivel üzletel: van neve, arca, becsülete, tekintélye, amit több nemzedék halmozott föl.”

Szerbia

„Tehát azt gondolom, hogy miközben a szerbek erősek – látta, ez a miniszterelnök is mekkora ember –, tehát tele vannak életerővel, rájuk néz az ember, vízilabdásaikat tudjuk idehozni, vagy éppen most nyertek itt a szerb lányok Európa-bajnokságot kosárlabdában. Ez egy életerővel teli nemzet, de mégis azért most bajban vannak. A szerb miniszterelnök is – dacára annak, hogy egy nagy, fizikai robusztus megjelenésű ember – egy érzőszívű ember. Van ez a szláv karakter, tudja, a körülöttünk lévő országokban, akik ilyen fizikailag nagyon erősek, de ugyanakkor az ingüket is odaadnák, hogyha megtalálja velük az ember a megfelelő hangot. Tehát van bennük hajlam a barátságra meg az együttérzésre. Szóval szerintem ma valahogy a szerb-magyar együttélésben ezek az emberi tényezők ott vannak.”

photo_camera Az orbáni értelemben vett szerb (Fotó: Suddenly Shirtless / Flickr)


Szlovákia

„A szlovákokat időnként a magyarok kicsit le szokták nézni, de ebben nincs igazuk, mert azoknak sokkal több eszük van, mint azt mi gondoljuk. Okos nép az a maga módján.” 

Törökország

„[...] a törökök mérhetetlenül tisztelik a családot, és a családi értékeket az első helyre teszik.”

Ukrajna

„Ukrajna Európa meghatározó állama, és nekünk abban a szerencsében van részünk, hogy szomszédja lehetünk, amely Magyarország számára egy lehetőséget teremt. Lehetőséget teremt, hogy a jó szomszédság jegyében intenzív és mély kapcsolatokat építsünk ki ezzel a hatalmas országgal. Ráadásul mi félszavakból is értjük egymást, a történelmünk nem áll messze egymástól. Ha azt mondjuk, hogy tatár, török, Habsburg, szovjet, akkor nagyjából mindannyian tudjuk, hogy mire kell gondolni. Ez egy olyan közös történelmi háttér, amely megalapozza azt a barátságot, amely minden mély gazdasági együttműködés alapja a magyarok fölfogása szerint.”

Uruguay

„És a magyar futballban is lesz föltámadás. Van is olyan ország, persze mindenkinek más az ízlése, amit ebből a szempontból figyelemmel szoktunk kísérni. Nekem mindig az uruguayiak adnak erőt. Ők azok, akik a világ élvonalába masíroznak, eltűnnek, aztán visszatérnek, és ha egy ilyen három-négymilliós országnak, egy Magyarországnál mindenképpen kisebb lélekszámú országnak sikerül időről időre föltámadnia, akkor nekünk, magyaroknak miért ne sikerülne?”

Cigányság

A cigány közösség egy rejtett erőforrás, tartalék a magyar gazdaságnak.”

„Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik valahol valamikor eldöntötték, amit mi megörököltünk.”

Zsidóság

Önök talán mindenki másnál jobban tudják, hogy végső soron a világot kétféle emberi szándék és cselekedet mozgatja: a jó és a rossz.”

Caravaggio: Izsák feláldozása, 1603, Firenze, Uffizi Galéria
photo_camera A bibliai Ábrahám és fia, Izsák

A gyűjtésben segített Haszán Zoltán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.