Aung Szan Szú Csít nem érdekli, hogy a burmai alkotmány szerint nem lehetne elnök, ő fogja irányítani az országot

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csí demokratikus ellenzéki pártja hatalmas győzelmet aratott a vasárnapi burmai (ha úgy tetszik: mianmari) választásokon. Az ellenzék saját összesítése szerint országosan a szavazatok 70 százalékát szerezték meg, ami jó eséllyel elég lehet a kormányalakításra, A kormányalakításhoz azért kell ennyi szavazat, mert a mianmari katonai junta alkotmánya természetesen a hadseregnek kedvez, és a parlamenti mandátumok egy részét automatikusan a hadseregnek osztja ki.

A magabiztos győzelem ellenére azért figyel továbbra is izgalommal a világ Mianmarra, mert Aung Szan Szú Csí pártja egyszer már nyert választásokat, de 1990-ben a hadsereg megsemmisítette a választási eredményeket, Szú Csít pedig bebörtönözték. Ekkor született meg az a katonai uralmi rend, aminek keretében a hadsereg tisztjei az elmúlt 25 évben irányították Burmát.

Most a hadsereg talán nem lép közbe, a junta vezető pártja ugyanis már elismerte vereségét, de Szú Csí előtt még állnak akadályok. Az egyik legnagyobb az, hogy

a jelenlegi alkotmány szerint ő nem lehet elnök, mert a gyerekei külföldi állampolgárok.

A közvélekedés szerint az előző kormány pont azért foglalta ezt alkotmányba, hogy Szú Csí még véletlenül se kerülhessen hatalomra.

A politikus azonban kedden azt mondta külföldi újságíróknak, hogy nem engedi, hogy ez a kitétel lelassítsa a demokratikus átmenetet, és akárkit is válasszon elnökké az új parlament,

ő maga fogja kézbe venni a dolgokat.

A BBC-nek azt mondta, hogy ha kell minden döntését a választáson győztes párt vezetőjeként hozza majd meg, és ezekkel irányítja majd az országot, az elnöknek ugyanis semmilyen tényleges hatalma nem lesz. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.