Aung Szan Szú Csít nem érdekli, hogy a burmai alkotmány szerint nem lehetne elnök, ő fogja irányítani az országot

külföld
2015 november 10., 14:34
comments 117

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csí demokratikus ellenzéki pártja hatalmas győzelmet aratott a vasárnapi burmai (ha úgy tetszik: mianmari) választásokon. Az ellenzék saját összesítése szerint országosan a szavazatok 70 százalékát szerezték meg, ami jó eséllyel elég lehet a kormányalakításra, A kormányalakításhoz azért kell ennyi szavazat, mert a mianmari katonai junta alkotmánya természetesen a hadseregnek kedvez, és a parlamenti mandátumok egy részét automatikusan a hadseregnek osztja ki.

A magabiztos győzelem ellenére azért figyel továbbra is izgalommal a világ Mianmarra, mert Aung Szan Szú Csí pártja egyszer már nyert választásokat, de 1990-ben a hadsereg megsemmisítette a választási eredményeket, Szú Csít pedig bebörtönözték. Ekkor született meg az a katonai uralmi rend, aminek keretében a hadsereg tisztjei az elmúlt 25 évben irányították Burmát.

Most a hadsereg talán nem lép közbe, a junta vezető pártja ugyanis már elismerte vereségét, de Szú Csí előtt még állnak akadályok. Az egyik legnagyobb az, hogy

a jelenlegi alkotmány szerint ő nem lehet elnök, mert a gyerekei külföldi állampolgárok.

A közvélekedés szerint az előző kormány pont azért foglalta ezt alkotmányba, hogy Szú Csí még véletlenül se kerülhessen hatalomra.

A politikus azonban kedden azt mondta külföldi újságíróknak, hogy nem engedi, hogy ez a kitétel lelassítsa a demokratikus átmenetet, és akárkit is válasszon elnökké az új parlament,

ő maga fogja kézbe venni a dolgokat.

A BBC-nek azt mondta, hogy ha kell minden döntését a választáson győztes párt vezetőjeként hozza majd meg, és ezekkel irányítja majd az országot, az elnöknek ugyanis semmilyen tényleges hatalma nem lesz. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.