Rejtélyes, de annál szabályozatlanabb német "alternatív" befektetés csábít Magyarországon

gazdaság
2015 november 10., 08:58
comments 133

Különös jelenség kavarja fel a biztosítások piacának állóvízét: egy Timberland Capital nevű német "alternatív" alapkezelő, ami a biztosítóknál ma már abszurd 12 százalékos hozam ígéretével szerez ügyfeleket Magyarországon is, írja a Portfolio.hu.

Na nem ez:

photo_camera

És nem is ez:

Hanem ez:

photo_camera

A Timberland hozamai precízen fogalmazva "hozamelvárások", a cég alapjainak teljesítményét visszakövetve valójában nem produkáltak ekkora nyereséget: a legjobb portfólió, az Optimix is 2009 óta évi 6,7 százalékos hozamot termelt csak.

A Timberland ügyfeleit nem védi Magyarországi befektetővédelmi rendszer (OBA, Beva), ha a cég bajba kerül, az ügyfél mehet Németországba pereskedni. Ráadásul

az MNB nem is ellenőrzi a céget, egy joghézag miatt:

egy csak Németországban értelmezhető terméket kínálnak, azaz nem befektetési jegyeket, hanem részesedési jogokat (németül: Genußrecht). Ezért hiába csinálják ugyanazt, mint a több magyar szabályozott piaci szereplő, a pénzügyi felügyelet által ellenőrzött szabályok nem vonatkoznak rájuk. (A céget a német felügyelet, a BAFIN egyébként ellenőrzi, de csak az otthoni, németországi tevékenységét.)

A részesedési jog azt is jelenti, hogy a befektető lényegében átadja a pénzét a vállalatnak, ami azt csinál vele, amit akar – aztán a befektető részesedik a nyereségben vagy a veszteségben. A Timberland hozamelőleget is ígér, évi 6,5 százalékot, amit a tőke terhére is kifizetnének, amivel csak az a baj, hogy a mostani nullaközeli globális hozamkörnyezetben nem hangzik túl reálisan.

Nem tudni pontosan, hogy mennyi magyar ügyfele van a Timberlandnak, a cég képviselője szerint 100 millió eurót, tehát

nagyjából 30 milliárd forintot szívtak fel a magyar piacról.

(Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.