Betépve mészároltak a párizsi gyilkosok?

Terrorizmus
2015 november 17., 20:34
comments 178
photo_camera

Annyira azért nem utasította el a nyugati civilizáció vívmányait a párizsi vérengzés egyik főszereplője. Szalah Abdeszlam booking.com-on megrendelt, a csendes Párizs környéki kisvárosban, Alfortville-ben található szállodai szobájában ugyanis többek között a közelből rendelt pizzát, madeleine nevű francia süteményt - Marcel Proust kedvencét - illetve fecskendőket, injekciós tűket és gumicsöveket találtak a Le Point riporterei. A merényletek előtt két nappal ideérkező terroristák két szomszédos, háromszemélyes apartmant vettek ki.

A rendőrség Abdeszlamot tartja az akció fő logisztikai szervezőjének.

A legérdekesebb leletet persze a fecskendők jelentik. A francia sajtó szerint könnyen lehet, hogy a drogozást istentelennek tartó szélsőségesek belőtték magukat akció előtt. A gyanúsított a Captagon. Ezt a Balkánon, a Közel-Keleten és Szíriában különösen népszerű drogot nem véletlenül hívják a "háború drogjának", számos beszámoló szerint ugyanis a lakosság mellett ez a különféle milíciák és terrorszervezetek kedvence.

A Captagon hatóanyaga az amfetamin-rokon fenetilin, amiből a drog elfogyasztása után az emberi szervezet még két másik stimulánst, amfetamint és teofilint is szintetizál. A szert korábban gyógyszerként is használták, hiperaktív gyerekek lenyugtatására. A nem hiperaktívakra pont ellenkezőleg hat: felpörget, eufóriát okoz, segíti a koncentrációt és elűzi az éhséget meg az álmosságot,.

Bár a Captagon kifejezetten a fent említett földrajzi területen számít alap kábítószernek, korábban máshol is népszerű volt. Például a német Bundesligában. A Magyar Narancs egy két évvel ezelőtti cikke felidézi, hogy mit nyilatkozott a Captagon-fogyasztó focistákról Peter Neurer, a Schalke csapatának edzője:

„Aki szedte, annak még a szeme is rosszul állt”

A cikk szerint a 80-as évek végi, 90-es évek eleji német foci ennek a szernek köszönhetően pörgött föl. 

A Captagont a dzsihádisták - amellett, hogy bevetés előtt fogyasztják - állítólag nagyban árulják is, a harcot finanszírozandó. Előállítása ugyanis igen olcsó és egyszerű. Itt egy izgalmas, 2012-es, angol nyelvű cikk egy Libanonban leleplezett óriási Captagon-laborról, amit részben muzulmán papok futtattak. Nem véletlen, hogy egyházi figurák és vallásra hivatkozó terroristák is kereskednek vele: a Korán tételesen nem tiltja a fogyasztását, hogyan is tilthatná. A libanoni cikkben megszólaló imám is arra hivatkozik, hogy a Korán a stimulánsokat nem tiltja. (A szer ettől még a régió összes országában illegális. Szaúd-Arábiában például ez okozza a legnagyobb problémát az összes drog közül.) Leginkább mégis azért kedvelik az iszlamisták, mert elűzi a katonák félelmét, oldja a gátlásaikat, felpörgeti őket és javítja a reflxeiket, anélkül, hogy túl vad eufóriába merülnének.

Ilyen anyagot találtak a 38 halálos áldozattal járó tunéziai turistavérengzés elkövetőjének vérében is.

Ami a párizsi esetben a drogos teória ellen szól, az az, hogy a Captagont jellezően tabletta formájában gyártják és fogyasztják. A Le Point ezért is jegyzi meg, hogy elképzelhető, a megtalált fecskendők a robbanó övek folyékony robbanóanyaggal való feltöltésére szolgáltak.

A Bataclan koncertteremben történt vérengzés egyik szemtanúja mindenesetre azt vallotta, hogy az akció előtt órákig az épület előtt szobrozó terroristáknak "élőhalott-arca" volt. Ehhez mondjuk drogok nélkül is elég lehet a tudat, hogy nemsokára meg kell ölniük egy rakás ártatlant majd felrobbantani magukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.