"Mini-Schengen"-t akarnak a hollandok

A holland Telegraaf szerint a kormány vizsgálja a lehetőségét annak, hogy Belgium, Luxemburg, Németország és Ausztria bevonásával egy szűkre szabott zóna jöjjön létre az unión belül, amelynek külső határait szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá, ám amelyen belül az állampolgárok szabad mozgása továbbra is korlátlan.  

A kezdeményezés természetesen azon szándékból ered, hogy az érintett országok így tüzetesebben legyenenek képesek megszűrni az országaikba érkező menekülteket és bevándorlókat. Jelenleg 22 ország tagja az unió schengeni övezetének, és további négy, nem tagállam polgárai közlekednek szabadon a zónában. 

A konzervatív-liberális VVD frakcióját vezető Halbe Ziljstra azt nyilatkozta, hogy pártja támogatná a tervezetet, mert szerinte "a beáramlás olyan erős, hogy unorthodox megoldásokra van szükség". November elején Klaas Dijkhoff, igazságügyi és biztonságért felelős államtitkár is arról beszélt, hogy az erős beáramlás megmutatta: a schengeni rendszer már nem működik.   

Angela Merkel német kancellár már nyáron úgy nyilatkozott, hogy amennyiben egyes tagállamok nem mutatnak méltányosságot, és nem működnek együtt a menekültek befogadásában, akkor el kell gondolkodni a schengeni övezet jövőjén.   

(Dutch News)