Turkálhatsz-e politikusok kukájában?

POLITIKA
2015 november 19., 10:03
comments 111

A múlt héten előkerült egy több száz ezer forintos zakó egy kukából, ami Szijjártó Péter dunakeszi háza előtt állt. A külügyminisztérium emiatt közleményt adott ki, amiben azt írták:

„Azt, hogy vannak olyanok, akik más kidobott holmiját fényképezik, jellemhibának gondolom. Azoknak, akik ezt a »hírt« szenzációként próbálják tálalni, kívánom, hogy másszanak meg ennél komolyabb szakmai magaslatot is.”

Hogy mi számít jellemhibának, azt nyilván nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium fogja eldönteni. De vajon mit mond erről a törvény?

Trash hit

A Better Call Saul 8. részében hasonló probléma merült fel. Ott a főhős ügyvéd trükkös módon próbált megszerezni egy idősott korrupciógyanús számláit, ehhez pedig bemászott a kukába. Az így megszerzett, iratmegsemmisítővel csíkokra vágott papírokat otthon összeállította, és ezzel meglett a bizonyíték egy több millió dolláros perben.

A sorozatban Saul Goodman elemlámpával kutakodott az iratok után, miközben dobálták rá a használt pelenkákat
photo_camera A sorozatban Saul Goodman elemlámpával kutakodott az iratok után, miközben dobálták rá a használt pelenkákat

Ez létező jelenség, az ilyen találatokat nyomozói nyelven trash hitnek nevezik. A tulajdonos ugyanis azzal, hogy kidobja a szemetet, és azt kiteszi a közterületre (hogy elvigye a kukásautó), lemond a tulajdonjogáról. Erről Amerikában szokták is figyelmeztetni az embereket, nehogy illetéktelenek kezébe kerüljenek a személyes anyagaik.

Bár az amerikai Legfelsőbb Bíróság és a legtöbb állam törvényei lehetővé teszik a „szemétvisszanyerést”, önkormányzati rendeletek ezt tilthatják. Egyébként a legtöbb amerikai városban a járdán hagyott szemét is köztulajdonnak minősül, de néhány helyen az ilyesmit tilos felvenni, nehogy utána bárkinek is magyarázkodnia kelljen, mennyire legálisan jutott hozzá.

Ha a szomszédoknak belefér

A guberálás Magyarországon nem lehet szabálysértés, mert a szabálysértési törvény nem tartalmaz ilyen tényállást, és mert néhány éve egy alkotmánybírósági döntés a kaposvári, guberálást szabálysértéssi nyilvánító rendeletről kimondta, hogy alkotmányellenes. (Ezzel az ombudsman is egyetértett.)

Viszont az Alkotmánybíróság később a IV. Alaptörvény-módosításra hivatkozva, az ombudsman és a Kúria indítványai ellenére meghagyta a helyi önkormányzatoknak azt a lehetőséget, hogy törvényi garanciák híján rendeletben szabályozzák a helyi közösségi együttélés kötelező normáit, és aki ezeket megszegi, azt szankcionálhatják.

Vagyis az egyes önkormányzatok – hosszú jogi huzavona után jelenleg – szabályozhatják azokat a magatártásokat, amik sértik a közösségi együttélést. A fővárosban ez nem egységes, kerületenként változik.

photo_camera Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A fent említett eset Szijjártó Péter kabátjával Dunakeszin történt, a város honlapján található, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról és azok jogkövetkezményeiről szóló rendelet nem tiltja, hogy bárki belenyúljon a közterületen lévő kukába.

A hulladéktörvény alapján a lomtalanításkor közterületre kitett dolgok és a közterületen álló gyűjtőedényekbe tett hulladék a közszolgáltató, például a Fővárosi Közterület-fenntartó tulajdonába kerülnek. Ezért az értéktől függően akár szabálysértés vagy bűncselekmény miatt büntethető az, aki kivesz valamit a kukából.

Ehhez persze az is kell, hogy induljon emiatt eljárás, ami nem túl valószínű. De ha mégis indul, akkor felmentő körülmény lehet, hogy a guberálás nem veszélyes a társadalomra, illetve lehetne érvelni amellett, hogy miért szolgál közérdeket egy közpénzből fizetett állami képviselő kukájának tartalma, de az a bíróságon múlik, hogy ezt elfogadja-e, és felmenti-e az elkövetőt.

Le kell menni kukába

Tehát mielőtt rohannál KDNP-s politikusok szemeteséhez szexuális segédeszközöket keresve búvárkodni, nézd meg az adott kerület/település honlapján, hogy ez nem tilos-e.

photo_camera

A guberálást egyébként már csak azért sem érdemes jellemhibának tekinteni, mivel a szemétben turkáló pionírok nélkül nem kerültek volna elő ezek a történelmi jelentőségű tárgyak sem:

A cikk megírásában segített Kapronczay Stefánia, a TASZ jogásza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.