Dzsihádisták 170 túszt ejtettek egy bamakói szállodában

külföld
2015 november 20., 09:27
comments 392

Péntek reggel iszlamista fegyveresek rohanták le a Radisson Blu Hotelt Mali fővárosában, Bamakóban. A Reuters biztonsági forrásokra hivatkozó jelentése szerint a fegyveresek célja a túszszedés lehetett, 170 embert tartottak fogva a 190 szobás hotelban, akik közül többeket már kiszabadítottak.

Az állami tévé korábban 80 kiszabadított túszról beszéltek, de a hatóságok csak 30 embert említettek. Egyelőre úgy tudni, hogy 138 túszt tartanak még fogva a terroristák. 

photo_camera

Maliban legutóbb augusztusban volt súlyosabb terrortámadás, akkor is iszlamista fegyveresek követték el: az ország középső részén, Sevare városában végeztek ki 13 embert, köztük öt ENSZ-alkalmazottat. 

A Reuters információi szerint 140 vendég mellett 30 alkalmazottat tartottak túszként fogva. 

A vendégek között húsz indiai, tíz kínai állampolgár volt, valamint több francia, algíri, marokkói is. Egyes hírek szerint amerikai állampolgárok is lehetnek az épületben. 

A különleges erők viszonylag hamar megrohamozták az épületet, majd emeletről emeletre tűzpárbajt vívtak a terroristákkal. 

Az ostromnak eddig 3 halálos áldozata van. 

photo_camera Moussa Bolly / Anadolu Agency

A fegyveresek pénteken kora reggel Allahot éltetve szállták meg a hotelt szemtanúk beszámolója szerint. Az amerikai tulajdonban lévő hotel kifejezetten népszerű szálláshelye az országban élő külföldieknek. 

Egyes jelentések szerint a támadásban összesen tíz terrorista vesz részt, mások viszont csak 2 támadóról tudnak.

photo_camera

A támadók reggel fél hét-hét óra tájban autójukkal áttörtek egy biztonsági akadályt, majd lövöldözve behatoltak az amerikai tulajdonban lévő, a város központjában álló szállodába. 

Először néhány mali származású túszt engedtek el, első körben azokat, akik idézni tudtak a Koránból. 

A szálloda épülete előtt előbb a mali hadsereg alakulatai, később francia és amerikai katonák is megjelentek.

A Telegraph úgy tudja, hogy az egyébként is népszerű hotel szobáinak most a 90 százaléka foglalt, tegnap ért itt véget ugyanis egy nagyszabású bányászati konferencia, amin az ország miniszterelnöke is felszólalt. 

Maliban élő gyakorlat a militáns iszlamizmus: a térségben aktív franciák vezette erők 2013-ban nagyszabású hadműveletekre kényszerültek, hogy az általuk vezetett nemzetközi koalíció vissza tudja foglalni az ország északi, sivatagos részét az al-Kaida által támogatott szélsőségesektől. A franciák 1300 katonát állomásoztatnak az országban, ahol német csapatok és brit katonák is vannak.

 (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.