A lengyel miniszterelnök azt kamuzza, hogy nem állnak készen 7000 menekült befogadására

külföld
2015 november 23., 18:19
comments 662

Lengyelország nem áll készen arra, hogy hétezer menekültet befogadjon - jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök hétfőn Varsóban.

Szydlo szerint a november 13-i párizsi merényletek után megváltozott a helyzet, és bár az előző lengyel kormány elfogadta 7000 menekült befogadását az uniós kvótarendszer értelmében, az új kormány új megoldást sürget.

Kaczynski és Szydlo ünnepelnek. Fotó: AFP/JANEK SKARZYNSKI
photo_camera Jaroslaw Kaczynski és Beata Szydlo ünnepelnek Varsóban, miután októberben megnyerték a választást (Fotó: Janek Skarzynski / AFP)

A miniszterelnök szerint a lengyelek a titkosszolgálatok tevékenységének köszönhetően biztonságban érezhetik magukat, de ez nem ad felmentést a kormánynak a helyzet ellenőrzése és a biztonsági rendszerek folyamatos javítása alól.

Mariusz Blaszczak belügyminiszter ma szintén „helytelennek” nevezte az előző kormány döntését a menekültek befogadásáról. A párizsi terrortámadás miatt múlt pénteken tartott uniós igazság- és belügyminiszteri ülést kommentálva közölte, hogy az új kormány alapvető célja az ország és a lengyelek biztonsága, és „nem fognak kompromisszumokat elfogadni”.

Az előző lengyel kormány az uniós belügyminiszterek szeptember végi ülésén támogatta a kötelező kvótarendszert, ami 120 ezer menekült szétosztását irányozta elő az EU-tagországok között.

Blaszczak elmondta: az EU külső határainak megerősítésére vonatkozó EU-miniszteri döntést szem előtt tartva Varsó úgy tervezi, hogy visszaállítja azokat a határátkelőket, amiket az előző kormány szüntetett meg az elmúlt években.

Az uniós tagországok bel- és igazságügyi tárcavezetői a múlt pénteki brüsszeli rendkívüli tanácskozáson az unió külső határvédelmének megerősítéséről, a légi utasok személyi adatainak kezeléséről és a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről döntöttek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.