Orbán: Minden terrorista alapvetően migráns

POLITIKA
2015 november 23., 06:04
comments 253

Hosszú interjút készített a Politico a magyar miniszterelnökkel, aki a párizsi merényletek utáni héten másfél órát szánt arra, hogy külföldi újságírókkal beszélgessen. Az eddig ismert paneleken túl Orbán volt, hogy kicsit keményebben fogalmazott az eddig hallottaknál. Most először jelentette ki, hogy

"tényszerűen igaz, hogy minden terrorista migráns, a kérdés csak az, hogy mikor érkezett az Európai Unió területére."

photo_camera

Orbán Viktor megerősítette azokat a gondolatokat a külföldi újságíróknak, amiket már többször hallhattunk tőle:

  • a kerítések a schengeni övezetet védik,
  • a nyugat-európai politikus döntései elszakadtak a választók akaratától,
  • a migráció és a terrorizmus összefügg, de ezt még Nyugaton tagadják,
  • az iszlám egy más kultúra, mint a keresztény európai,
  • tömegek érkeznek, akikről nem tudjuk, hogy kik.

Orbán szerint a közel milliónyi menekültként érkező tömeg

"jelentősen növeli a terrorizmus kockázatát."

A külföldi újságíróknak a magyar miniszterelnök elmondta, hogy nem azért megy szembe az EU döntéseivel, például a kvótarendszerrel mert élvezi.

"Tudják, én egy falusi srác vagyok"

– idézi Orbánt a Politico, amikor a politikai gyökereiről van szó.

"Azért hívnak populistának, mert az vagyok. A baj az, hogy senki nem tudja, hogy ez valójában mit jelent. A magyar fülnek nem hangzik rosszul a populizmus. Populistának lenni azt jelenti, hogy az embereket próbálod szolgálni. Ez pozitív."

És Putyin?

"Nem egy olyan ember, akinek lenne egy ismert személyisége, szóval ne úgy képzelje, mint ahogy a nyugati vezetőket képzelné"

mesélte Orbán, hogy miért nincsenek személyes jó érzései Putyinnal kapcsolatban. Ezt nem azért mondja, hogy a nyugati közvéleménynek megfeleljen,

"mert, mint tudja, az nem számít nekünk,"

mindazonáltal úgy látja, Putyinnal együtt lehet és együtt is kell működni, méghozzá a realitás talaján állva.

Elelmélkedett a Merkelhez és a Putyinhoz fűződő viszonyáról is a magyar miniszterelnök.

"Merkellel elvalapú az együttműködésünk, ami alapján könnyű a valóságban is megállapodni dolgokról. Putyinnal pont fordítva: a valóságban lehet egyezkedni, de az elvekről sosem tudunk megállapodni. Mint a magyarok mondják, egy másik kávéház."

Igaz, azt is elmondta, hogy nem szeretne a németektől függni, és az Oroszországgal folytatott kapcsolatát is ennek a kiegyensúlyozására használja fel. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.