Csehország olyat csinált, amiért mi nagyon hálásak lennénk, és egyébként alapvető kötelessége lenne a pénzünkből élő államnak

2015 november 26., csütörtök 9:39
116

Egy központi adatbázisban kell kötelezően nyilvánosságra hozni az állami intézmények, az önkormányzatok és az állami vállalatok által kötött szerződéseket – legalábbis ez áll abban a törvényben, amit kedd délután elfogadott a cseh alsóház, írja a K-Monitor.

A törvény minden 600 ezer forint (ötvenezer korona) feletti beszerzésere vonatkozik. A szerződéseket géppel olvasható formában publikálni kell, kiegészítve bizonyos leíró adatokkal. Amennyiben nem történik meg a nyilvánosságra hozatal legkésőbb egy évvel a szerződéskötést követően, a szerződés érvényét veszíti. Igaz, a törvény nem vonatkozik a CEZ nevű hatalmas energiacégre, ami sokak szerint a cseh korrupció gócpontja.

110 igen és 26 nem szavazattal fogadták el a törvényt, amivel kapcsolatban nagy huzavona volt az utóbbi hónapokban (a felsőház korábban kihúzta a törvény érdemi részeit, az alsóház viszont újra az eredeti, ki nem üresített verziót szavazta meg).

Magyarországon ellentétes folyamatok vannak, hiszen a kormány folyamatosan nehezíti a közérdekű adatokhoz való hozzáférést, nemrég például olyan javaslatot fogadtak el, ami fizetőssé teszi a közérdekű adatigénylést. 2013-ban vezették be a "visszaélésszerű adatigénylés" fogalmát.

(K-Monitor)