Sajtótájékoztatóján lőtték agyon a kurd ügyvédet Törökországban

külföld
2015 november 28., 15:21
comments 130


Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek szombaton egy közismert, a kurdok ügye mellett elkötelezett ügyvédet, aki éppen sajtótájékoztatót tartott a zömében kurdok által lakott délkelet-törökországi Diyarbakirban.

Tahir Elcit, a helyi ügyvédi kamara elnökét fejbe lőtték, amikor nyilatkozatot olvasott fel a sajtó képviselői előtt - közölték kórházi források és szemtanúk.

Tahir Elci (ILYAS AKENGIN / AFP)
photo_camera Tahir Elci (ILYAS AKENGIN / AFP)

A fegyveresek tüzet nyitottak Elcitre és vele együtt ügyvédek egy csoportjára. A rendfenntartók azonnal beavatkoztak, a lövöldözésben több újságíró és legalább három rendőr megsebesült. A tettesek elmenekültek, kézre kerítésükre rendőrségi hajsza indult.

Az ügyvéd ellen októberben eljárás indult, mert a televízióban azt mondta a betiltott, a kurd autonómiáért fegyveres harcot folytató Kurdisztáni Munkáspártról (PKK), hogy "nem terrorista szervezet". Október 20-án irodájában őrizetbe vették, majd a "terrorizmus sajtó útján való védelmezése" címén egy isztambuli bíróság vádat emelt ellene, de bírói felügyelet mellett szabadlábon maradt. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.