Dubaiban minden háztetőre kötelező lesz napelemet rakni 2030-ra

napene
2015 november 29., 19:40

Miközben Párizsban könnygázba fúló tüntetésekkel fűszerezve zajlik az aktuális klímakonferencia, olyan helyről kaptunk egy igazán szívderítő hírt megújuló energia-témában, ahonnan legkevésbé vártuk volna. Szó se róla, szép dolog utcára rakott cipőkkel harcolni a globális felmelegedés ellen, de a dubai kormánynak kicsit konkrétabb elképzeléseik vannak az ország átállítására zöld energiára!

Dubai Tiszta Energia Stratégia annak a dokumentumnak a címe, amit maga Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, Dubai emírje jegyez, szóval vélhetőleg komolyan is gondolják a megvalósítását. Eszerint 2020-ra, 7, 2030-ra 25, 2050-re az említett 75%-os mértékig megújuló energia, főként napenergia fedezi majd az ország elektromos energia-igényét. A stratégia tartalmazza a gigantikus, véletlenül pont Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park nevet viselő naperőmű kapacitásának felfejlesztését is, 2030-ra 5GW-osra (2013-ban csúcsban 13 MW-ot tudott az erőmű, évi 24 GWH-t termelt, jelenleg a második bővítési fázis tart, 2017-re 200 MW csúcsteljesítményt ígérnek.)

photo_camera Prominens dubai-iak egy napelemes, ingyen wifit szóró Smart Palm árnyékában

A kis, háztartási méretű napelem-rendszerek telepítése is jó üzlet lesz az elkövetkező évtizedekben. 2030-ra minden arra alkalmas háztetőn napelemnek kell majd lennie. Ebben az évben a tervek szerint Dubai energiamixe így néz majd ki: megújuló energia 25%, nukleáris energia 7%, szén 7%, szénhidrogén 61 %. Vagyis a szénalapú energetika kétharmados arányát fordítanák innentől 20 év alatt háromnegyedes megújuló arányra - igazán ambiciózus!

Az emírség zöldenergetikai kutatóközpontot is alapít (melyenek építésében komoly szerepet kap mad a 3D-nyomtatás technológiája is, ha már innováció, legyen kövér), az új fejlesztésekhez szükséges humán munkaerőt új oktatási intézményekben nevelik majd ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.