Egy román képviselő szerint magyarok álltak a bukaresti klubtűz hátterében, hogy elcsatolhassák Erdélyt Romániától

külföld
2015 november 29., 17:13
comments 311

Vlagyimir Putyin és Angela Merkel is támogatta azt a "valamely budapesti egyetemen" kifundált tervet, ami a bukaresti klubtűz hátterében állt és hatvan halálos áldozatot követelt - állítja egy román szociáldemokrata képviselő, Ninel Peia. A Romania TV szúrta ki elsőként a posztot. 

Peia azt írja a blogján: titkosszolgálati értesülései alapján tudja, amit tud, az egész akció mögött pedig valójában Románia feldarabolásának szándéka áll. Szerinte szó sincs véletlenről, hanem egy gondosan kitalált terv miatt égett le október 30-án a Colectiv nevű szórakozóhely a román fővárosban. Peia egyébként a helyi titkosszolgálati egyetem doktorandusza. 

2015 novemberében, pár nappal az eset után komoly tömegtüntetéseket váltott ki Bukarestben a Colectivben történt tragédia.
photo_camera Tüntetők Bukarestben AFP PHOTO/DANIEL MIHAILESCU.

A teória magja az, hogy a tragédia nyomán indult tüntetéseket  - amik hozzájárultak Victor Ponta miniszterelnök lemondásához -  provokatőrök tüzelték odáig, hogy az valóságos "ellenforradalomba" torkolljon. Tervben volt, írja a képviselő, a belügyminisztérium és a parlament felgyújtása is, ami szerinte a román demokrácia végét jelenthette volna. 

Mindez nem puszta anarchisztikus csíny lett volna, mert az események eszkalálódása idején Kolozsvárott már ugrásra készen állt az az új (politikusokból és üzletemberekből álló) garnitúra, hogy azonnal kikiáltsa Erdély függetlenségét és - a németek és oroszok támogatása mellett - megalakítsa a magyarok diktálta Erdélyi Köztársaságot. Kész tervek álltak rendelkezésre a Moldvai Köztársaság megalakulására is, amely rövidesen az orosz befolyás alatt álló Moldova részévé vát volna. Egyedül Havasföld maradhatott volna meg a románoknak Peia szerint.   

photo_camera Tüntetők Bukarestben. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU.

A képviselő szerint csak Ponta belátásának köszönhető, hogy ezek a tragikus események nem következtek be, mert a kormányfő lemondásával még időben elébe ment az eseményeknek és "lehűtötte a kedélyeket". 

Az elmélet hitelességét némileg kérdőjelessé teszi, teszi hozzá a történethez Népszabadság, hogy Bukarestben még Ponta lemondásának másnapján is óriási tüntetések zajlottak a komplett román elit lecserélése és politikai reformok érdekében. 

(Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.