Beelőzték a Hóman-szobor felállításával Székesfehérvárt

A székesfehérvári önkormányzat december végén akarja felavatni Hóman Bálint köztéri szobrát, ezt itt.

De a Bartók Béla téren tegnap óta van már egy installáció. 

Civilek állították, így tiltakozva a tervezett szobor ellen. Hóman középkort kutató történészi tevékenysége általános elismerést élvez, viszont politikai tevékenységét, a zsidó törvények megalkotásában játszott szerepe miatt, még a kormány három minisztere is védhetetlennek és vállalhatatlannak nevezte augusztusban. Köztük Trócsányi László is, pedig a szobor felállítására az ő tárcája ad 15 millió forintot. Trócsányi szerint a szobor támogatára még Navracsics Tibor vállalt kötelezettséget miniszterként, ő csak megörökölte a döntést. 

Hómant márciusban a Fővárosi Törvényszék felmentette a háborús bűntett vádja alól, amit nem a zsidótörvények meghozatalában játszott szerepe, hanem amiatt kapott, hogy korábban megszavazta a Szovjetunió elleni hadba lépést. 

Aztán Székesfehérvár bejelentette, hogy a városban Hóman-szobor lesz. Azóta folyamatosak a tiltakozások, még Colleen Bell amerikai nagykövet is kitért rá, és ott volt a három miniszter rosszalló nyilatkozata is. 

Most civilek akcióztak a Bartók Béla téren, ahová tervezik a szobrot.  Nyílt levelükben azt írják, hogy

"a XXI. századi Magyarországon, egy magát demokratikusnak tekintő európai államban köztéri szobor nem hirdetheti egy olyan politikus emlékét, aki kezdeményező szerepet vállalt a magyar zsidókat súlyosan diszkrimináló törvények megalkotásában, vagyis tevőlegesen hozzájárult hatszázezer honfitársunk tragédiájához". 

Tájékoztató kampányba is kezdenek, hogy elmagyarázzák, miért tiltakoznak. 

  • Nem vitatjuk, hogy Hóman Bálint középkorra vonatkozó történészi tevékenysége eredményes volt. 
  • Nem vitatjuk, hogy miniszterként az oktatásügy fejlesztéséért jelentős lépéseket tett. 
  • Továbbá nem mentegetünk semmiféle vele szemben később jogszerűtlenül lefolytatott eljárást. 

Csakhogy ott van a kezdeményező szerep a magyar zsidókat súlyosan diszkrimináló törvények megalkotásában.

Azzal folytatják, hogy a Hóman-szobor "annak a manipulatív kormányzati emlékezetpolitikának a töretlen folytatását, amely a budapesti Szabadság-téri német megszállási emlékmű botrányához is vezetett. Nem nézhetjük tétlenül, hogy hivatalos helyről ismét megerősítést nyerjen az egykori magyar állam és vezetőinek mentesítése a legsúlyosabb történelmi bűnök felelőssége alól". 

Ezért a kiszemelt köztéren felállították a tervezett szobor árnyékképét, és arra hívják fel a helyieket, hogy hasonlóan a budapesti Szabadság térhez hozzák ide és helyezzék el rajta személyes emlékjeleiket. A céljuk az, hogy "a személy- és helységnevekkel megjelölt kavicsok, fotó- és dokumentummásolatok, régi tárgyak mécsesek foglalják el a szobornak szánt helyet és emlékeztessenek arra, amit a kedélyes zsánerszobor egyszerűen eltagadna." 

Az installáció előtt elhelyezett, egymással szembefordított két fehér szék pedig "annak a társadalmi párbeszédnek a nélkülözhetetlenségére emlékeztet, amely olyannyira hiányzik mind a politika, mind a társadalmi élet mindennapjaiból".

Végül arra kérik az illetékes városvezetőket, hogy a köztéri installációt ne kezeljék köztisztasági, városképi vagy egyéb rendészeti ügyként, "ne akadályozzák és ne távolíttassák el, hanem tekintsék annak, ami: kegyeleti megnyilvánulásnak és szabad polgárok vélemény-nyilvánításának".

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.