Eltűnhet Simicska ingyenes lapja a BKV területéről

2015 november 30., hétfő 5:57
53

A Népszabadság több forrásból úgy értesült, hogy a terebélyesedő médiaháború következő frontja az ingyenes Metropol lesz. A napi 330 ezer példányban nyomtatott ingyenes lap ugyanis jövőre eltűnhet a BKV területéről, mert állítólag nem fogják meghosszabbítani a lap idén lejáró szerződését. 

A legtöbb megállóban osztogatott ingyenes lapot az a MTG Metro Gratis Kft. adja ki, aminek a Simicska Lajos közeli munkatársának számító Fonyó Károly cége a tulaja. Ez a cég volt az is, amin keresztül Simicskáék próbálták megszerezni a TV2-t. 

A lap arról is ír, hogy Simicska poziciójának gyengítése azért is lehet cél, mert azóta Habony Árpád is ingyenes hetilappal jelentkezett. Ez a Lokál, amit egyelőre főleg csak postaládákba gyömöszölve terjesztenek. 

A BKV annyit közölt, hogy a január 1-je utáni terjesztésről a közeljövőben születik döntés, de mivel bérbeadásról van szó, nem kötelesek közbeszerzést kiírni. Simicskáék persze ezután is terjeszthetnék a lapot a megállók környékén, de ehhez több rikkancsot kéne alkalmazniuk. A metrómegállókban kihelyezett újságtárolóknak és a mozgólépcsők közelében újságot osztogató diákmunkásoknak viszont vége lenne. 

A Metropolnak amúgy elég jól ment addig, amíg ki nem tört a geciháború: a napilapokban megjelent állami hirdetések 42 százalékát szerezték meg 2010 és 2014 között. Idén viszont ennek vége, tavalyhoz képest már harmadával csökkent az állami hirdetések összege. Változnak az idők. 

Update: Közben megkaptuk a Metropol kiadójának a válaszát. Szerintük a Népszabadság információi több ponton nem pontosak. 

Mint írják, a BKV-val tíz éve kötött határozott idejű szerződés lejár az év végén, tehát nem arról van szó, amit a Népszabadság ír, hogy a Metropolt kirakhatják vagy ki akarják szorítani a metróállomások területéről.

A közismerten veszteséges BKV aligha engedheti meg a szerződés megszűnéséből fakadó százmilliós bevételkiesést. Információink szerint tendert készül kiírni a metróállomások területén történő ingyenes lapterjesztésre, és ezen nyilvánvalóan a Metropol is indulni kíván.

A határozott idejű szerződés év végi lejárata miatt a cég július óta alternatív fővárosi terjesztési rendszert építettek ki. 

Alapvető változásokra emellett nem volt szükség, mert a Metropol teljes példányszámának alig a negyede talál jelenleg gazdára a BKV hálózatának igénybevételével.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt