Ferenc pápa: A keresztények és a muszlimok testvérek

Ferenc pápa fokozott biztonsági óvintézkedések közepette ellátogatott hétfőn a vallásközi konfliktus sújtotta Közép-afrikai Köztársaság fővárosának központi mecsetébe, ahol a gyűlölet és az erőszak elutasítására szólította fel a keresztényeket és a muszlimokat.

(AFP / OSSERVATORE ROMANO / HO)

A keresztények és a muszlimok testvérek, és a békéért kell síkraszállniuk. mondta a katolikus egyházfő hatnapos afrikai körútjának befejező és egyben legveszélyesebb állomásán, Banguiban, a Koudoukou mecsetben. 

Aki azt mondja, hogy hisz Istenben, annak a béke emberének kell lennie.

A két éve kirobbant közép-afrikai vallásközi harcok egyik fő helyszínén, a főváros PK5 nevű negyedében épült mecsetben a pápa arra emlékeztetett, hogy a keresztények és a muszlimok sokáig békében éltek együtt Banguiban. Az erőszak miatt a főváros 122 ezer fős muszlim közösségének nagy része elmenekült, és mára mindössze 15 ezren maradtak, többségük a PK5 kerületben. A negyedet két hónappal ezelőtt elvágták a külvilágtól a keresztény milíciák, amelyek nem engedik a muszlimoknak a kerület elhagyását.

"Mondjunk közösen nemet a gyűlöletre, a bosszúra, az erőszakra, különösen arra, amelyet egy vallás vagy Isten nevében követnek el. Isten a béke, a szalám" 

- mondta Ferenc pápa a béke arab nevét is használva. A mecset imámja, Tidiani Moussa Naibi is a vallási csoportok békés együttélését kérte.

A közel 5 millió lakosú Közép-afrikai Köztársaságot 2013 eleje óta sújtja vallásközi konfliktus, amelyben muszlim lázadók és keresztény milíciák állnak egymással szemben. A harcokban már több ezren vesztették életüket, és minden ötödik lakó hátrahagyta otthonát az erőszak miatt. A két tábor súlyos erőszakcselekmények elkövetésével vádolja egymást.

A katolikus egyházfő hétfő délután utazik vissza Rómába az Alitalia olasz légitársaság egyik különgépének fedélzetén. Indulása előtt még tart egy misét a közép-afrikai függetlenség atyjaként tisztelt katolikus Barthélémy Bogandáról elnevezett, 30 ezer férőhelyes bangui stadionban. A 78 éves pápa afrikai körútja keretében Kenyát és Ugandát is felkereste. (MTI)