Korrupció a rendőrségen: vádat emeltek a rendőrségi adatokkal kereskedő főtiszt és társai ellen, összesen 13 vádlott van

bűnügy
2015 november 30., 09:41
comments 42

A Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más hivatali bűncselekmények miatt vádat emelt a rendőrségi adatokkal kereskedő rendőr főtiszt és társai ellen – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Az ügy elsőrendű vádlottja, az egyik kerületi kapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes anyagi ellenszolgáltatásért – alkalmanként pár 100 ezer forintért – cserébe ismerős budapesti ügyvédeknek és ügyfeleiknek rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat.

Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért magáncélú felderítő tevékenységet is végzett megbízóinak. A teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket (például a megbízók volt házastársait vagy üzleti ellenfeleit) a lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett.

Egy másik esetben a főtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerőseinek rendszeres fizetés ellenében szakmai tanácsokat adott, egy esetben segédkezett nekik egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján egyébként 3 ember alaptalanul előzetes letartóztatásba is került.

Az ügynek összesen 13 vádlottja van, az elsőrendű vádlotton kívül további 4, őt alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.