Ha minden a tervek szerint alakul, Finnországban hamarosan mindenki havi 800 eurót kap majd az államtól

külföld
2015 december 06., 11:55

Nagyon úgy néz ki, hogy Finnországban hamarosan mindenkinek alanyi jogon jár majd havi 800 euró. A nemzeti alapjövedelem bevezetéséről szóló javaslatot ugyan csak 2016 novemberére kell elkészíteni, de a jelek szerint a döntés már tényleg csak idő kérdése:

  • a finnek elsöprő többsége, 69 százaléka támogatja a nemzeti alapjövedelmet;
  • amit a politikai pártok is erősen pártolnak;

így a népakarat mellett a politikai is megvan a bevezetésére. A miniszterelnök, Juha Sipilä is támogatja az alapjövedelmet, ami szerinte "a szociális ellátórendszer leegyszerűsítése volna". Az alapjövedelem bevezetésével párhuzamosan ugyanis minden más szociális ellátást megszüntetnének.

A javaslat fő célja amúgy - hangozzék ez bármilyen furán - a munkanélküliség csökkentése. Ez ugyan a májusi, 11,8 százalékos csúcs után októberre 8,7 százalékra esett, még mindig komoly gazdasági probléma. A mostani rendszer pedig nem ösztönzi a munkanélkülieket a rosszul fizető állások elvállalására, mert jelenleg még egy átmeneti állás is jelentősen csökkenti a személynek járó jóléti juttatások összegét, azaz végső soron a munkát elvállalva még rosszabbul is járhat az, aki amúgy segélyen él.

Ha viszont alanyi jogon járna mindenkinek a 800 euró, akkor az ilyen átmeneti vagy rosszul fizető melók is megérhetik.

De azért vannak bajok a javaslattal. A számítások szerint éves szinten 52,2 milliárd eurójába kerülne a kormánynak az alapjövedelem kifizetése, márpedig a 2016-os költségvetésben például összesen 49,1 milliárd eurós bevétellel számolnak - vagyis ez még az alapjövedelmet sem fedezné, nemhogy más állami kiadásokat. Arról nem is beszélve, hogy azok, akik jelenleg lakbértámogatásra vagy rokkantsági segélyre jogosultak, az alapjövedelemmel rosszabbul járnának, mint a jelenlegi támogatási rendszerben. És felmerül a minden alanyi jogon járó juttatással kapcsolatos aggály:

vajon tényleg az a legerkölcsösebb és legracionálisabb megoldás, ha a rászorulók helyett mindenkit, vagyis azokat is támogatjuk, akiknek semmi szüksége ilyen juttatásra?

(Via Quarz)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.