Szép Új Világ: a papírmegsemmisítőből azonnal hófehér, új lapként tér vissza a felesleges irat

szemetelés
2015 december 06., 18:53

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

Aki dolgozott már irodában, tudja, hogy a nyomtatóból kikerülő papírok gyakorlatilag 100%-ban igen gyorsan meglelik végső nyughelyüket a szelektív papírgyűjtőben, esetleg a darálós megsemmisítőben. (Kivétel persze a gyereknek hazalopásra bent kiprintelt egyetemi jegyzet vagy a legújabb fogyókúrás recept, ilyesmi.) A papírhulladék aztán elindul útjára a feldolgozó üzem felé, ahonnan aztán gyönyörű új ívek formájában, bedobozolva tér vissza a kereskedelmi csatornákon át, hogy ismét szemét legyen belőle pár nap múlva.

Az Epson felismerte, hogy ebben az ördögi körfolyamatban a legpazarlóbb lépés a hulladék majd a friss papír felesleges hurcibálása ide-oda. Ezért elkészítettek egy masinát, ami az egész macerát helyben megoldja. Így néz ki:

photo_camera A gép elemi szálaira bontja és újra lappá formálja a hulladékpapírt
A gép a beleöntött ledarált vagy egész lapokat feldolgozza, elemi szálaira bontja, majd újra A4-es vagy A3-as lap formára préseli, némi elektromos áramért cserébe. Pontos specifikációkat egyelőre nem adott a gyártó, nem tudni például, hogy mi lesz a festékkel a használt lapokon, de azt állítják, hogy az egész folyamat - megfelelő papírforgalom esetén, persze - sokkal-sokkal gazdaságosabb és energiatakarékosabb, mint a szállítgatás a feldolgozóüzembe, a boltokba és vissza az irodába.

A PaperLab névre keresztelt masina egyelőre prototípus fázisban van, a sorozatgyártást jövőre tervezi az Epson. Sajnos a pontos működésről nagyon kevés a konkrétum, csak annyit tudni, hogy a gép nem használ vizet a papír újrahasznosításához. A jutyúbon is csak egy koncepció-videó van a cuccról:

Az irodaházi méretezésű változat állítólag percenként 14 A4-es lapot tud majd előállítani, egy nyolcórás műszakban 6720 lap indulhat majd újra sziszifuszi útjára. Színezett, különböző vastagságú, sőt, akár illatosított papírok készítése sem probléma a PaperLab számára - az irodai szemétgyártás egészen új lendületet kaphat, sokkal érdekesebb és sokkal gazdaságosabb lehet, ha tényleg helyben készülnek majd rózsaillatú friss üres ívek az előző havi business forecastokból!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.