Szemétkáosz jöhet Budapesten

politika
2015 december 09., 11:42
comments 190

Módosítaná a hulladéktörvényt a kormány, méghozzá úgy, hogy a szemétdíjak beszedését és újraelosztását egy állami holdingra bízná a mostani, önkormányzati felügyelet alatt álló vállalatok helyett. Ez derül ki legalábbis a Vidékfejlesztési Minisztérium által jegyzett, a parlament honlapjára felkerült tervezetből. 

Egy halom szemét Madridban. (REUTERS/Sergio Perez)
photo_camera Városi szemét. (REUTERS/Sergio Perez)

A változás legérzékenyebben Budapestet érintené, ahol a szemétdíjak beszedését a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) végzi. A vidéki szemetescégekkel szemben az FKF nyereséges, mert 530 forintot szed be egy kukáért, aminek tiszta költsége hozzávetőleg 350 forint. Az így keletkező többletet csoportosítaná újra a kormány a veszteséges vidéki társaságok között - ez nagyjából 10 milliárd forintos mozgást jelentene. 

A probléma ezzel az, írja az Index, hogy az FKF funkciói - ellentétben a szemétszállítást és díjszedést végző más önkormányzati társaságokkal - számosak. Az FKF hulladékégetőt, szelektív hulladékgyűjtő szigeteket üzemeltet, házhoz menő szelektív gyűjtéseket végez, utakat, hidakat és havat takarít, karácsony után fenyőfákat gyűjt be. 10 milliárd forint az FKF összbevételének 40 százaléka, és ha ehhez nem jut hozzá, alapszolgáltatások ellátása kerülhet veszélybe. 

Az Index információi szerint a kormány rég meg akarja vágni az önkormányzati kifizetőhelyként emlegetett FKF-et, de a kétharmad elvesztése miatt nem tudja bizton módosítani az ehhez szükséges önkormányzati törvényt, ezért inkább a cég kivéreztetését tervezi. A portál kérdésére a Fővárosi Önkormányzat mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy nem tart attól, hogy az FKF díjbevételeinek jelentős részét kisajátítja az állam.

(Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.