Állítólag áfacsökkentésre készül a kormány

gazdaság
2015 december 11., 16:46
comments 216

A Portfolio azt írja, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. arról készít épp számításokat, hogy mivel járna az új lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése. A Századvég pedig ugye az egyik legfőbb magyar kormányzati agytröszt, vagy ha úgy tetszik: közpénzszivattyú, így bajosan kezd magától olyan dolgokról számolgatni, amit a kormány egyébként nem akar.

Azt írják, hogy számításaik szerint működhet az 5 százalékos áfa az új lakásokra.

2014-ben 8358 új lakás épült, és ezek bruttó 17 millió forintos átlagáron keltek el a KSH adatai szerint, így teljes piac bruttó mérete 140 milliárd forint. Ennek 30 milliárdnyi áfát kéne tartalmaznia, de nem tartalmaz ennyit: csak 12 milliárdnyi áfa folyik be a szektorból.

photo_camera

A különbség egy részét magyarázza, hogy a vállalkozásokra vonatkozó néhány speciális szabály miatt a cégek új ingatlan vásárlásakor kevesebbet adóznak. De a feketegazdaság is hozzájárul ehhez a lyukhoz.

Az új lakások építése során azonban máshol is keletkezik állami bevétel, ha ugyanis felpörög a szektor, az nagyobb foglalkoztatást, és ideális esetben magasabb szja-t és több járulékot is jelent.

Ha az új lakásokból csak az áfa jönne be az államhoz, akkor a jelenlegi bevételeket csak akkor tudná szinten tartani 5 százalékos újlakás-áfával, ha legalább 28 ezer új lakás épülne egy évben. Viszont a fentebb említett többletbevételek miatt működhat az áfacsökkentés ennél kevesebb új lakással is.

Sőt, a Századvég szerint elég lenne csak 3000-rel több lakást építeni évente ahhoz, hogy több pénz folyjon be a költségvetésbe még a csökkentett adószinttel is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.