Cser-Palkovics polgármester arra kéri a Hóman-szobor állítását tervező alapítványt, hogy gondolják át ezt még egyszer

politika
2015 december 11., 10:02
comments 278

A székesfehérvári önkormányzat "az ország és a város érdekeit szem előtt tartva" arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester pénteken tett sajtónyilatkozatában.

A városvezető a városházán újságírók előtt közölte: a szobrot egy civil szervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is neki van joga szabadon dönteni. 

"Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást - amihez egy demokráciában joga van -, akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kapott - anyagi lehetőségei szerinti módon és időben - fizesse vissza a civil szervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól" - mondta Cser-Palkovics. 

Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy továbbra is elítélik Hóman Bálint "országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását", de elismerik "azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek". 

Hómant márciusban a Fővárosi Törvényszék felmentette a háborús bűntett vádja alól, amit nem a zsidótörvények meghozatalában játszott szerepe, hanem amiatt kapott, hogy korábban megszavazta a Szovjetunió elleni hadba lépést. 

Aztán Székesfehérvár bejelentette, hogy a városban Hóman-szobor lesz. Azóta folyamatosak a tiltakozások, még Colleen Bell amerikai nagykövet is kitért rá, és ott volt a három miniszter rosszalló nyilatkozata is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.