Egyre több gólya marad télre is Magyarországon

ÁLLAT
2015 december 11., 08:47
comments 49

A sonline.hu cikke szerint idén Somogysámsonon ragadt Lajcsi, a gólya. Példája egyáltalán nem egyedi, évről évre több költözőmadár itthon húzza át a telet. 

Egyrészt tényleg enyhébbek a telek mostanában, másrészt viszont Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője szerint mindez főleg az olyan gólyákat értini, akik kiestek a fészekből vagy elpusztultak a szüleik. Ezek a gólyák emberi segítséggel maradnak életben, ugyanakkor viszont gyakran későn kerülnek vissza a természetbe, és lemaradnak a vonulásról. Egyedül pedig nem vágnak neki a hatalmas útnak.

MTI Fotó: Varga György
photo_camera MTI Fotó: Varga György

Egy harmadik ok, hogy a csapadékos, viharos tavasz miatt késve érnek vissza a gólyák Magyarországra, későn költenek, és ezért túl későn vágnak neki az útnak, ekkor pedig néha itt hagyják a fiókáikat. 

Somogyban mintegy 300 fehér gólya pár él, de a számuk csökken, főként a külső-somogyi részeken az élőhelyek pusztulása miatt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.