Hoppá-hoppá! Szaúd-Arábiában egy nő is bekerült egy települési önkormányzatba!

Beválasztottak egy nőt egy Mekka környéki település önkormányzatának képviselőtestületébe a szaúdi-arábiai helyhatósági választásokon, amelyeken az ország történetében először indulhattak és szavazhattak nők is - közölte a szaúdi választási biztosság vasárnap. Ez hatalmas dolog, Szaúd-Arábia ugyanis nyugati szemmel elég zord hely egy teljesen szabadon élni vágyó nőnek.

Szalma bint Hizab al-Oteibit a Mekkától nem messze található Madrakah községi tanácsába választották be, így ő lesz az első női politikus a muszlim monarchiában. A választókörzetben, ahol indult, hét férfit és két nőt győzött le.

A sivatagi királyság volt az utolsó ország a világon, ahol nők nem jelöltethették magukat és nem szavazhattak választáson.

Az idén januárban meghalt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy ezen a választáson már nők is részt vehessenek.

Nők a választási bizottságban (Fotó: AFP / Dina Fouad)

Az intézkedés bevezetésekor az erkölcsi romlás veszélyére figyelmeztettek a helyi vallástudósok,

a néhai uralkodó azonban több mint két éve újabb, a női emancipáció irányába mutató lépést tett, és 30 nőt is beválasztott a 150 fős súratanácsba, a kormány fő tanácsadó testületébe.

A szavazáson nagyjából 900 női és hatezer férfi jelölt szállt versenybe azért, hogy helyet kaphasson a csak korlátozott hatalommal bíró 284 községi tanács valamelyikében. A testületekbe a tagok kétharmada választások útján kerül be, a többieket kinevezik.

Sok női képviselőjelöltet kizártak a megmérettetésből, míg mások maguktól léptek vissza, főleg a helyi vallási vezetők nyomására.

Egy nő leadja a a szavazatát (Fotó: Dina Fouad / AFP)

A választás előtt a megfigyelők többsége úgy gondolta, hogy hatalmas meglepetés lenne, ha akár egyetlen nőt is megválasztanának. Ezt a szavazók és jelöltek körében uralkodó jelentős férfitöbbség mellett arra alapozták, hogy a női jelöltek gyakorlatilag kampányolni sem tudtak, mivel

férfi közönség előtt nem engedélyezett számukra álláspontjuk kifejtése.

De sokan az arcukat sem mutathatták meg, és csak férfi szóvivőn keresztül kommunikálhattak a választókkal.

Több nyugati újság szerint is történelmi az esemény, de csak egy nagyon-nagyon kis lépés a jó irányba. (MTI, The Daily Beast)