Meghalt Benedict Anderson

GYÁSZ
2015 december 13., 17:17
comments 43

A 79 éves korában elhunyt társadalomtudós a XX. század második felének rengeteget idézett szerzője volt, 1983-ban megjelent könyvét, az Elképzelt közösségeket több mint húsz nyelvre fordították le, magyarul is megjelent

Művével rengeteget tett hozzá a modern nacionalizmuskutatás alapjaihoz, megkerülhetetlen hivatkozási pont lett. Életművében, legtöbbször a délkelet-ázsiai régióra vetítve, de sokszor ezen túlhaladva is azt vizsgálta, mitől lesznek a nemzetállamok, milyen közösen elképzelt kép fogja ezeket össze és a nyelven keresztül az intézményrendszerig milyen mechanizmusok segítenek az egyben tartásában. Tényleg érdemes elolvasni. 

Halálát kiadója, a Verso jelentette be.

Itt egy interjú vele, angolul, még 1994-ből:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.