Magyar városok karácsonyi képeivel csábítaná haza a külföldön dolgozó fiatalokat az állam, csak sajnos Magyarországot nem sikerült minden fotón eltalálni

képzavar
2015 december 17., 18:04

Az állami Gyere Haza Fiatal program kb. a Klebesberg Központhoz mérhető sikergyár. Bármihez nyúlnak, az arannyá változik.

A kezdeményezésnek az a célja, hogy állami támogatással hazacsábítsa dolgozni azokat a fiatalokat, akik valamiért külföldön kerestek megélhetést.

Első körben 100 millió forintból nagyon-nagyon kevés embert sikerült hazahozni. Lehet, hogy a gyenge statisztikák keltettek zavart, mert nyáron egy váratlan húzással olyan fiatalt mutogattak sikeresen hazacsábítottként Varga Mihály sajtótájékoztatóján, aki nem a programmal, nem a piacon, hanem a Gyere Haza Fiatal programot szervező OFA-nál talált állást. Ahonnan egyébként nem sokkal korábban több munkatársat el kellett küldeni.

Ezek után jött szembe a Facebookon ez a poszt.

photo_camera

Eleve fura elképzelésnek tűnik, hogy sűrű fabódés, sültkolbászos, tömeges karácsonyi vásárok nem is jellegeztesen magyar képeivel próbálnak honvágyat ébreszteni, dehát oké, a havi fixért tolni kell a tartalmat az ezzel megbízott szociálmédiamunkásoknak.

Az ajánlókép viszont külön érdekes volt. Ez a hetes sorozat első képe. Budapest.

"A budapesti karácsonyi vásárt az egyik legjobb karácsonyi vásár között tartják számon Európában. A látványos fénybe öltözött nevezetességeink mellett, az adventi vásárok fontos helyszínei a Vörösmarty tér, Váci utca, Szent István tér mellett a Gozsdu udvar is garantálja az ünnepi hangulatot."

Ezt írják mellé.

photo_camera

Kis probléma a képpel, hogy nem a Vörösmarty téren, nem a Váci utcában, nem a Szent István téren vagy a Gozsdu udvarban készült. Hanem Budapesttől 891 kilométerre Németországban, Magdeburgban.

Mivel ilyen épületek, terek nincsenek Budapesten, a Tineye-jal visszakeresve 1 perc alatt derült ki, hogy egy Shutterstock nevű ügynökség fotója Németországból.

A félreértés egyébként valószínűleg innen indult, ebben a 10 legszebb karácsonyi vásár Európában jellegű összeállításban is hibásan Budapestnek jelölik a fotót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.