Az NFL megvonta a támogatást a kutatástól, ami az amerikaifocisták életét megnyomorító agyrázkódásokat vizsgálta volna

sport
2015 december 23., 10:27
comments 72

Az elmúlt pár év legnagyobb amerikai sportbotránya az NFL-hez kötődik:

pár éve kiderült, hogy az amerikaifoci-liga tudatosan elhallgatta és lekicsinyítette az amerikaifocistákat gyakran sújtó agyrázkódások egészségügyi kockázatát.

Az amerikaifoci kontaktsport, a játék legalapvetőbb eleme, hogy egy százkilós ember leszegett fejjel, sprintereket meggyalázó sebességgel belerohan a rárontó, kétméteres, százötven kilós védőkbe. Az ilyen koccanások gyakran okoznak agyrázkódást, amit a liga orvosai évtizedekig egyszerűen figyelmen kívül hagytak, és mind a mai napig elég sajátságosan diagnosztizálnak - az idei Super Bowlon a nyertes New England egyik játékosa akkora ütést kapott, hogy a meccs végi nyilatkozatában egyszer sem sikerült eltalálnia, hogy ki is volt az ellenfél, mégis végigjátszhatta a meccset.

Az agyrázkódás pedig sokkal komolyabb dolog annál, hogy ennyire félválról vegyék. Az agyrázkódás, pláne a gyakran ismétlődő agyrázkódás olyan mikrotraumák sorozata, ami tartós agykárosodást okozhat. Voltak játékosok, például a legendás Junior Seau, akik annyira nem viselték a sorozatos agyrázkódások okozta krónikus fájdalmat és mély depressziót, hogy inkább véget vetettek életüknek.

Az NFL eddig is kifejezetten gusztustalanul viselkedett az ügyben, például kamu kutatásokkal próbálta jelentéktelennek feltüntetni a kapcsolatot az agyrázkódások és a visszavonult játékosok egészségügyi panaszai között. De a botrány csúcsán jó PR-nak érezték, hogy felajánljanak 30 millió dollárt az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetnek (NIH) kutatási célokra.

Az NIH az alapból 16 millió dollárt Robert Sternnek, a Boston University kiemelkedő kutatószakorvosának ítélt meg, akinek a szakterülete pont az agyrázkódás, és aki rendkívül kritikus volt az NFL-lel szemben.

Az NFL mindezidáig azt hangoztatta, hogy nincs beleszólása az alap felhasználásába. Most mégis visszavonta a támogatást Stern kutatásától, ami ennek ellenére mégis megkezdődhet, mert az NIH saját forrásaiból előteremtette rá a keretet.

Az NIH a kutatás támogatásáról szóló közleményében nem említik az NFL-t. A liga az ESPN megkeresésére tagadta, hogy megvonta volna a támogatást, az NIH viszont azt válaszolta a kérdésre, hogy az NFL "hajlandó lett volna" támogatni azt, de hogy milyen feltételekkel és megkötésekkel, már nem árulták el. Az ESPN több forrásból megerősített értesülései szerint viszont a valóságban az NFL, amint kiderült, hogy Stern és csapata kaphatja a támogatást, rögtön leszólt az NIH-nek, hogy ez így nem lesz jó.

(Via ESPN. A címlapi gifen De'veon Smith, a Michigan futója teleportálja át magát másfél tonnányi falemberen a Brigham Young University elleni meccsen.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.