Nőnek lenni egy csomószor drágább, mint férfinak

életmód
2015 december 24., 10:43
comments 271

Érdekes kutatással jött ki New York város fogyasztóvédelmi hivatala, amikor a nőknek illetve férfiaknak árult hasonló termékek árazását hasonlították össze.

800 hétköznapi terméket vizsgáltak 35 kategóriában, és az derült ki, hogy a nőknek szánt dolgok az esetek 42 százalékában voltak drágábbak, míg a férfiaknak árult cuccok csak az esetek 8 százalékában kerültek többe.

Egész elképesztő eltérés van például a samponok ára között, a nők átlagosan 48 százalékkal fizetnek többet egy flakonért, mint a férfiak. A női borotvák 11 százalékkal voltak drágábbak, mint a férfiaké, a bőrápolási termékek ugyanennyivel kerültek többe.

photo_camera

Vannak ennél is látványosabb különbségek, például amikor ugyanannak a gyerekeknek készült biciklis sisaknak a rózsaszín változata majdnem dupla annyiba kerül, mint a kék.

photo_camera

Vagy amikor az ilyen hátfájás elleni, ruha alá vehető gumírozott izé úgy is többe kerül a "női" változatban, hogy az egyetlen különbség a férfi kiadáshoz képest, hogy abban több anyag van.

A különbségek csak egy részének van racionális magyarázata. A ruhák esetében a nőknek készült darabokat gyakran tényleg drágább előállítani, más, bonyolultabb a szabásuk, több rajtuk a kiegészítő. A borotvagyártók azzal védekeznek, hogy a férfiak gyakrabban cseréli a borotvát, mint a nők, így mondjuk hosszú távon mindkét nem ugyanannyit költ.

Az Egyesült Államokban több állam törvényei tiltják, hogy azonos vagy hasonló szolgáltatásokért több pénzt kérjenek el a nőktől, mint a férfiaktól, de ezeket a jogszabályokat nem nagyon tartatják be, ráadásul a fogyasztási cikkekre nem is nagyon vonatkoznak. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt