Putyinéhoz hasonló módszerekkel korlátozná a civil szervezetek szabadságát az izraeli kormány

2015 december 26., szombat 19:08
458

Az izraeli kormány egy olyan törvényjavaslatot akar a parlament elé terjeszteni, amelyben korlátoznák a vezetéssel szemben kritikus civil szervezetek tevékenységét. A törvény azokra a szervezetekre vonatkozna, amelyek külföldről kapnak támogatást. A Haaretz szerint a kormány már vasárnap dönthet arról, hogy a kneszet elé terjesztik-e a javaslatot.

Az igazságügyi miniszter, Ajelet Schaked által kidolgozott javaslat alapján a civil szervezeteknek minden publikációjukon fel kellene tüntetniük az adományozójuk nevét, ki kellene adniuk a képviselőkkel folytatott levelezéseiket, a hivatalnokokkal folytatott megbeszéléseik során pedig szintén meg kellene jelölniük a finanszírozóik nevét, valamint a megbeszélések ideje alatt speciális névtáblát viselésére kényszerítenék őket.

Ajelet Schaked izraeli igazságügyi miniszter - Fotó: AFP/DPA/Georg Fischer

A szabályok megsértése miatt a hatóságok akár 7500 dolláros büntetést is kiszabhatnának a szervezetekre. Ez ugyanúgy vonatkozna a nemzetközi szervezetek által támogatott civilekre és a más országoktól adományokat kapókra is. A javaslat indoklásában az igazságügyi miniszter azzal érvelt, hogy meg kell akadályozni, hogy külföldi államok beavatkozzanak Izrael belügyeibe.

A Haaretz szerint a kormány ezzel leginkább a baloldali és az emberi jogi szervezetek mozgásterét akarja korlátozni.

Volker Beck, a német-izraeli parlamenti bizottság elnöke élesen bírálta a tervezetet. Szerinte a javaslat a 2012 óta Oroszországban alkalmazott törvényekre emlékeztetnek. A Spiegel szerint német kormány is felvette a kapcsolatot az izraeli kormánnyal, hogy a javaslatról tárgyaljanak. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt